Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Szlávik János: Jelenleg hatféle oltóanyaggal kísérleteznek

Létrehozva:

Hatféle olyan oltóanyagot tesztelnek a világban, amelyek különböző pontokon támadják a koronavírust – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton a köztévének.

Szlávik János elmondta, hogy köztük van genetikai információt átadó vakcina, illetve olyan is, ami vírusvektort használ arra, hogy serkentse az ellenanyagok kiválasztását. Egy harmadik módszer pedig az, hogy legyengített, szaporodásképtelen vírust juttatunk a szervezetbe, amit ezzel serkentünk ellenanyag-termelésre.

Hozzátette, hogy Oroszország ezek közül kétféle technológiát használ, az Egyesült Államokban, Angliában, Németországban és Kínában viszont három-négyféle különböző oltóanyagot fejlesztenek.

Azt ismegerősítette, hogy az orosz vakcina már decemberben hazánkba érkezhet. Először egy bevizsgálandó szállítmány fog érkezni, amit megvizsgálnak majd a magyar kutatók is.

Az orosz vakcina egyébként hasonló technológiával készül, mint amit az ebola ellen fejlesztettek ki  Afrikában.

Hangsúlyozta, ezt az oltást kétszer kell beadni 28 napos különbséggel, a hatékonysága pedig úgy néz ki, több mint 92 százalékos lesz. A főorvos szerint elképzelhető, hogy a következő hónapokban kapnak engedélyt arra, hogy több száz, vagy ezer emberen kipróbálják ezt az oltóanyagot.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink