Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Új gyógyszert találtak, amely „csökkenti a súlyos” koronavírusos betegség kialakulásának esélyét

Létrehozva:

A Southamptonban kifejlesztett gyógyszer béta-1a interferont tartalmaz – egy olyan fehérjét, amelyet a szervezet természetesen termel a vírusok elleni küzdelemben.

Az új inhalációs fehérjekezelésről kiderült, hogy felgyorsítja a gyógyulást, és csökkenti a súlyos Covid-19 kialakulásának esélyét a betegeknél – írja a Sky News.

Az SNG001 nevű gyógyszer kis mintán végzett vizsgálati eredményei azt mutatják, hogy a kezeltek több mint kétszer nagyobb valószínűséggel gyógyultak meg, mint azok, akiknél placebót alkalmaztak.

A kutatók szerint a The Lancet Respiratory Medicine folyóiratban közzétett megállapítások igazolják, hogy a gyógyszer elősegítheti a kórházban kezelt koronavírusos betegek gyógyulását. A kutatócsoport azonban megjegyzi, hogy egy nagyobb, randomizált klinikai vizsgálat keretében további kutatásra van szükség, mivel az eddigi kutatásban mindössze 98 önkéntes vett részt.

Tom Wilkinson, a Southamptoni Egyetem professzora, aki a kutatást vezette, azt mondta: „Az eredmények megerősítik azt a meggyőződésünket, hogy a béta interferon, amely széles körben ismert gyógyszer, és amelyet más indikációk esetén injekció formában használnak, inhalációs gyógyszerként helyreállítja a tüdő immunválaszát és felgyorsítja a Covid-19-ből való gyógyulást”.

Az SNG001 vizsgálata során 48 önkéntes kapta a gyógyszert, míg mindenki más placebót kapott. A kutatás során sem az önkéntesek, sem a kutatók nem tudták, kik azok, akik a valódi gyógyszert kapják.

Az SNG001-gyel kezelt betegek több mint kétszer nagyobb valószínűséggel gyógyultak meg, mint a placebóval kezelt páciensek – állítják a kutatók.

Legnépszerűbb cikkeink