Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Tömegközlekedés: a járatok nem állnak le 8 után 

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Vannak, akiknek muszáj este 8 és reggel 5 között is közlekedni, és bár nagyon sok utasra nem lehet számítani, a tömegközlekedési eszközök – helyenként csak apróbb változással – az eredeti, jól megszokott rend szerint közlekednek éjszaka is. 

Azok is hazajutnak majd – akár vidékre is –, akik este 8 óra után fejezik be a munkájukat, és a hajnalban indulók is időben beérhetnek munkahelyükre, ugyanis, mint azt megtudtuk, a járatok nem állnak le este sem. Megkérdeztük a MÁV-ot és a Volánt is arról, hogy az éjszakai kijárási tilalom hogyan fogja megváltoztatni a menetrendet. A jó hír, hogy sehogy. 

„A MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz fenntartja az eredetileg meghirdetett menetrendet a késő esti, éjszakai és hajnali időszakban is, hogy eljussanak munkahelyükre, illetve onnan otthonukba a hivatásforgalomban igazoltan utazók” – írta kérdésünkre válaszolva a MÁV. Ez azt jelenti, hogy a vidékről ingázók ugyanazzal a busszal, vagy vonattal tudnak majd bejárni munkahelyükre, vagy onnan hazamenni, ahogy eddig, nem kell újabb menetrendet megjegyezni. 

A budapesti közlekedésben viszont történnek változások, de a BKK szerint ahelyett, hogy ritkítanák, inkább sűrítik a fővárosi menetrendet. „A fővárosi közösségi közlekedési járatok nappali menetrendje egyelőre nem változik, a Magyar Kormány által elrendelt kijárási tilalomhoz kapcsolódóan, a legnagyobb forgalmú csúcsidőszakokban pedig a BKK sűrűbb járatkövetést biztosít számos vonalon” – írták a honlapjukon. Hozzátették, hogy figyelni fogják a járatok kihasználtságát, és azt is, hogyan tudják még inkább kiszolgálni az utasokat, és ha kell, ennek fényében fognak változtatni a menetrenden. 

Az éjszakai járatok menetrendje viszont módosul, méghozzá péntektől. Minden járat közlekedni fog, azonban Budapest belső területein 15 percenként indulnak a buszok, a külsőbb területek, és nagyobb lakótelepek felé tartó járatok 30 percenként, az ezeken túli külső területek felé közlekedő járművek pedig óránként indulnak majd. Így tehát este 8 és reggel 5 között is lehet majd közlekedni a városban – természetesen csak azoknak, akik igazolással rendelkeznek arról, hogy munkából jönnek, vagy oda mennek –, a külső területeken az éjszakai járatok viszont a megszokottnál ritkábban fognak közlekedni. 

Legnépszerűbb cikkeink