Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nemzeti pert indít Lukasenka és társai ellen Cihanouszkaja

Létrehozva:

Nemzeti törvényszéket állítana fel, mert Belarusz törvénytelen hellyé vált, ahol felelősségre kell vonni az elnököt és kollaboránsait.

Nemzeti törvényszéket akar létrehozni Fehéroroszországban az igazságszolgáltatási rendszer állítólagos tétlensége miatt Szvjatlana Cihanouszkaja. Ezt a Litvániában tartózkodó fehérorosz ellenzéki vezető, volt elnökjelölt jelentette be Telegram-oldalán, írja az MTI.

    Cihanouszkaja úgy vélekedett, hogy Fehéroroszország törvénytelen hellyé vált. „Bejelentem, hogy Aljakszandr Lukasenka (fehérorosz elnök) és segítői terrorszervezetet alkotnak, amelyet felelősségre kell vonni az általa elkövetett bűncselekményekért” – közölte. „Amennyiben az állami igazságszolgáltatási rendszer nem birkózik meg a feladattal, úgy nélküle is elboldogulunk” – hangoztatta az ellenzéki vezető.

Meggyőződését fejezte ki, hogy mindenkit felelősségre kell vonni, aki cinikusan megszegi a törvényt, „kezdve a választási bizottság tagjaitól a kormánybarát választási megfigyelőkön át a tisztségviselőkig, ideológusokig és katonatisztekig, akik bűncselekményt megvalósító utasításokat adtak ki”.

    Cihanouszkaja ezért egy nemzeti törvényszék létrehozásának tervét jelentette be. A bíróság a törvénytelenség megállítását lenne hivatott szolgálni. Felszólította követőit, hogy ennek a tervnek a keretében „semlegesítsék az ideológusokat és a rezsim segítőit, gyűjtsenek  bizonyítékot a rezsim bűncselekményeiről és ellenőrizzék ezeket a bizonyítékokat”. Hozzátette: a Golosz platformon nemzeti vádeljárást fognak indítani az így összegyűjtött bizonyítékok alapján. Cihanouszkaja hangsúlyozta, hogy ezt követően, december 20-án minden eddiginél nagyobb tüntetési menetet szerveznek a nemzeti vádeljárás bejelentésével. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink