Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egyetemisták fedél nélkül

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

A kedd este megjelent Magyar Közlöny arról is rendelkezett, hogy a felsőoktatási intézmények kollégiumait ki kell üríteni. Ez egyetemisták tömegeit hozta nehéz helyzetbe.

A Pesti Hírlap körkérdése alapján sokan vannak, akik az egyetem melletti munkájuk miatt szeretnének Budapesten maradni – ők albérletet keresnek. Egy albérlet ára viszont továbbra is jóval borsosabb, mint egy átlagos kollégium díja, ezért ez sokaknak megterhelő, vagy egészen egyszerűen nem is tudják kifizetni, ezért hazakényszerülnek. Néhány cég ezt orvosolni képes a teljes home office lehetőségével, itt azonban újabb akadály lehet, hogy a céges eszközöket a gyakornokok például több multinál nem vihetik haza, számukra ezért a távmunka nem megoldás. Vidékre hazamenni a budapesti, erősen fertőzött közegből szintén nem feltétlenül előnyös. Vannak, akik idős szüleiket, nagyszüleiket féltik, ugyanúgy, ahogy a tavaszi kiköltöztetéskor. Másoknak karanténban van a családja, ezért egy ideig nem is tudnak hazamenni.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kollégiumaiból vasárnapig kell kiköltözni. A tájékoztatás menete nem volt egyszerű: a hallgatók szinte óránként kaptak új információkat, hogy meddig kell elhagyniuk a szobákat, és milyen feltételekkel, de ez más egyetemek kommunikációjára is jellemző volt. Az egyetem vezetése értelemszerűen a közlöny megjelenéséig semmi biztosat nem tudott mondani. A BME hallgatói a hallgatói önkormányzat Facebook-oldaláról, illetve a gondnok leveleiből tájékozódtak.

A Wigner Jenő Kollégium lakói szerdán még úgy tudták, hogy péntek délig kell kiköltözniük, csütörtökön ezt halasztották vasárnapra. Ennek ellenére, akik tehették, már kedden hazautaztak, a lehető leghamarabb. Azok, akik határontúliak vagy veszélyeztetettel élnek együtt, maradhatnak a kollégiumokban, méltányossági igazolással. Ugyanez vonatkozik a többi BME-s kollégiumra is. Mint ismert, a villamosmérnöki kar kollégiumában a kiköltözés elrendelése miatt szétvertek egy kollégiumi szobát, ezt pedig videóra is vették. Információink szerint a nyomozás jelenleg is folyik, egyelőre senkit nem tanácsoltak el.

A Budapesti Corvinus Egyetemen egy fokkal drasztikusabb volt a költöztetés: hétfőn este közölték a bentlakókkal, hogy kedd este 10-ig költözzenek ki. A holmijuk egy részét bent hagyhatták a kollégiumban, és a férőhelyeiket is fenntartják. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kollégiumaiból november 16. délután 4 óráig kell kiköltözni. Méltányosságra itt is lehetőség van – többek között a külföldi hallgatóknak vagy az árváknak.

Bárdos Kata Kincső

Legnépszerűbb cikkeink