Connect with us

Magyarország

A harmadik negyedévi GDP előzetes adatait közli a KSH

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

Öt százalék körüli éves csökkenésre számítanak az elemzők.

Az előző negyedévi 14,5 százalékos történelmi zuhanás után jelentős felpattanásra, mintegy 15 százalékos emelkedésre, éves összevetésben viszont a második negyedévi 13,6 százalékos visszaesésnél jóval mérsékeltebb, de továbbra is mélyen negatív indexet, 5 százalék körüli csökkentést várnak az elemzők – írja az MTI.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője korábban úgy számolt, hogy a harmadik negyedévben 2,6 százalékra mérséklődött az ipar éves visszaesése a második negyedévi 25 százalékos zuhanást követően, míg a második negyedévhez képest 31 százalékkal nőtt a kibocsátás, így a harmadik negyedévben 4,7 százalékra mérséklődhetett a GDP visszaesése.

A fogyasztás alakulását jelző kiskereskedelmi adatok az egy évvel korábbihoz nagyon közel mozogtak a harmadik negyedév három hónapjában, így a többi ágazathoz képest az iparral együtt fékezte a gazdaság összteljesítményének visszaesését. Ugyanakkor az építőipar szinte beragadt a második negyedévi gödörbe, így a növekedés erősítése helyett lefelé húzta a gazdaságot.

A bruttó hazai termék második negyedévi, 13,6 százalékos csökkenéséhez a szolgáltatások 6,8, az ipar 4,3, az építőipar 0,7 százalékponttal járult hozzá. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 4,5, a bruttó felhalmozás 1,4 százalékponttal, míg a külkereskedelmi forgalom egyenlege 7,7 százalékponttal járult hozzá a bruttó hazai termék éves összevetésű eséséhez.

Legnépszerűbb cikkeink