Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Zavargásba fordult a nemzeti ünnep Varsóban

Létrehozva:

Egy 74 éves fotóriportert is meglőttek gumilövedékkel, arcsérülést szenvedett.

Háromszáz embert vettek őrizetbe a szerdai varsói függetlenség napi zavargások kapcsán, 35 rendőr megsérült – mondta a varsói rendőr-főkapitányság szóvivője, Sylwester Marczak. A szóvivő elmondta: az összetűzésekben megsérült 35 rendőr közül hárman hosszabb kórházi kezelésre szorulnak.

A legfontosabb lengyel állami ünnepen, a Függetlenség Napján a nemzeti körök által hagyományosan szervezett menetet idén nem engedélyezte Rafal Trzaskowski, Varsó ellenzéki főpolgármestere, de Mateusz Morawiecki kormányfő is azt kérte, hogy a koronavírus-járványra tekintettel az emberek ne vegyenek részt a felvonuláson.

Az engedély nélküli menetre több ezren gyalog érkeztek. A felvonulók között huligáncsoportok is voltak, akik zavargásokba kezdtek, s ellenük a rendőrség könnygázt és gumilövedéket is bevetett. Összesen több mint 300 személyt vettek őrizetbe, közülük 270-et rövid hivatalos eljárás után szabadon bocsátottak, 36 embert azonban továbbra is őrizetben tartanak.

Marczak sajnálatát fejezte ki, hogy a rendőrségi beavatkozás során meglőtték gumilövedékkel a Szolidaritás szakszervezet Tygodnik Solidarnosc című hetilapjának 74 éves fotóriporterét, Tomasz Gutryt. A fotós arcsérülést szenvedett. A rendőrség tanúvallomások szerint néhány méternyi távolságról lőtte meg a legendás fotóst.

A lengyel belügyminiszter, Mariusz Kaminski szerda esti nyilatkozata szerint a függetlenség napi rendőrségi beavatkozások a helyzettel arányos mértékűek voltak. Kaminski emlékeztetett: a koronavírus-járvány miatt Lengyelországban jelenleg tilosak az öt főnél nagyobb gyülekezések. Aláhúzta: újabb, esetleg agresszióval járó tömeges akciók ellen a rendőrség szintén határozottan fog fellépni, függetlenül attól, ki a szervezőjük.

Legnépszerűbb cikkeink