Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Csank: mi vagyunk a jobbak!

Létrehozva:

Csank Jánosnak megadatott az, ami most Marco Rossinak, azaz pótselejtezőt játszhatott a magyar labdarúgó-válogatottal.

Persze, arra az 1997-es, jugoszlávok elleni meccsre – ami világbajnoki pótselejtező volt – nem sokan emlékeznek vissza szívesen. Az egykori szövetségi kapitány Izland ellen magabiztos magyar győzelmet vár.

Nemzeti csapatunk az 1998-as világbajnokság selejtezőjében Norvégiával, Finnországgal, Svájccal és Azerbajdzsánnal mérkőzött meg. A Csank János vezette csapat ebben a csoportban lett második, és játszhatott pótselejtezőt Jugoszláviával. A meccset nagy várakozás előzte meg, amelyről előzetesen a szövetségi kapitány úgy beszélt, mint élete legfontosabb mérkőzéséről. A játékosok is fogadkoztak, az sem ijesztette meg őket, hogy az ellenfél futballistái a Real Madridból, az Interből vagy éppen a Rómából érkeztek. A nagy fogadkozásból nagy vereség lett: a „plávik” egy perc esélyt sem adtak a mieinknek, és az első találkozón 7‒1-re, a visszavágón 5‒0-ra nyertek.

„Ennél most sokkal jobb eredményt, győzelmet várok Izland ellen” – mondta a Pesti Hírlapnak az egykori kapitány, aki hozzátette, óriási szerencse kellett ahhoz, hogy a magyar válogatottnak legyen esélye kijutni az Eb-re.

„Ne feledjük, 1997-ben mi második helyen végeztünk a selejtezőben úgy, hogy mindössze két meccsen kaptunk ki, míg most negyedik lett a csapat, ami nem adna jogot arra, hogy pótselejtezőt játsszanak. Persze ez nem számít semmit. A futballhoz szerencse is kell, ami most nekünk kedvezett, ezt pedig kötelező kihasználni.”

Érdekes, hogy az 1997-es és a mostani pótselejtezőt is a finneknek köszönhetjük. Csank válogatottjának a második helyhez az utolsó fordulóban döntetlent kellett játszani Finnországban, vereség esetén ugyanis az északiak jutottak volna tovább. Végül a történelem egyik legviccesebb góljával – a 91. percben esett magyar gól előtt az utolsó három labdaérintés az ellenfélé volt – sikerült kiharcolni a továbbjutást, míg most a finnek egyenesági továbbjutása miatt kaptunk újabb esélyt.

„A mai, Izland elleni meccs az, amit szurkolóként és szakemberként is ugyanúgy látok – folytatta Csank János. – Azt gondolom, hogy az északi csapat korábban nagyon erős volt, de érzékelhető, hogy nem érkezett vérfrissítés. És bár azt hiszem, hogy az izlandi válogatott soha nem fárad majd el, azért hiányzik belőle a 23-28 év közötti korosztály. Persze örök igazság, hogy nem az életkor játszik, vagyis ez akár jól is elsülhet, de bátran ki merem jelenteni, hogy mi vagyunk a jobbak. Rossinak sikerült véghezvinnie azt, amit előtte nem sok embernek. Levezényelte a korosztályváltást úgy, hogy bátran nyúlt a tehetségekhez, zökkenőmentesen építette be őket a csapatba. Ez most már nemcsak az eredményekben, hanem a mutatott játékon is meglátszik. Azt sem szabad elfelejteni, hogy fiatal tehetségeink jobbnál jobb európai csapatokban játszanak. Gulácsi Európa-klasszis kapussá nőtte ki magát, Sallai minden héten Bundesliga-meccset játszik, Szoboszlai Dominikért pedig sorban állnak a kérők.”

Csank a korábban már említett szerencsefaktort emlegette akkor is, amikor arról beszélt, hogy válogatottunk hazai pályán játszhat.

„Ez minden bizonnyal egy oda-visszavágós meccs lett volna, ha nem szól közbe a járvány, de ezzel sem kell már foglalkoznunk. Egy meccsen dől el a továbbjutás, ráadásul ezt a meccset hazai pályán játszhatjuk.”

A szakember teljesen biztos abban, hogy a magyar válogatott ott lesz az Európa-bajnokságon.

„Bevallom, Izlandot mostanában nem láttam játszani, és az is nagyon rossz hír, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány koronavírustesztje pozitív lett, mégis egyértelműen azt gondolom, hogy a magyar csapat az erősebb. Olyannyira, hogy én még arra is fogadni mernék, hogy nem lesz hosszabbítás, azaz már a rendes játékidőben eldöntjük a mérkőzést.”

Fehér György

 

Legnépszerűbb cikkeink