Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Kásler: a halasztható műtétek felfüggesztése tehermentesíti a magyar egészségügyet

Létrehozva:

Kásler Miklós / Fotó: Thaler Tamás/Wikipedia

Az emberi erőforrások minisztere szerdán a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozott.

Az adásban elhangzott: a hatályos rendelet szerint minden halasztható egészségügyi beavatkozást, műtétet fel kell függeszteni a közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézményekben, kórházakban.

Kásler Miklós elmondta: rendkívül felgyorsult a vírus terjedése a világon, Európában és Magyarország közvetlen környezetében is. A járvány a közösségi terjedés fázisába lépett, amit rendkívül nehéz kontrollálni – tette hozzá. „Egyetlen lehetőség a vírus útjának lezárása. A jelenlegi szigorítások ezt a célt szolgálják” – fogalmazott a tárcavezető.

A halasztható műtétek felfüggesztése szerinte tehermentesíti a magyar egészségügyet, orvosokat szabadít fel, akik „aktívabban tudnak részt venni a vírusellenes harcban”.

Kifejtette: az életveszélyes állapot esetén szükséges és a sürgősségi beavatkozásokat továbbra is el kell végezni, valamint minden olyan műtétet is, amelynek halasztása tartós egészségkárosodást okozhat. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a kardiológiai ellátásokat és a transzplantációkat. Kásler Miklós beszámolt arról is, hogy 77 kórház vesz részt a koronavírusos betegek ellátásában finanszírozott ágyaik 40 százalékáig, valamint az intenzív ágyaik 7 százalékát kellett előkészíteniük. A miniszter álláspontja szerint ez nem veszélyezteti az egyéb betegségekkel kapcsolatos ellátást.

Az időarányos halálozás idén 4-5000-rel alacsonyabb, mint általában, az „izolált életforma” a fertőzések számát jelentősen csökkentette, továbbá megelőzte nagyon sok potenciális betegség kialakulását. Kásler Miklós politikai nyilatkozatnak minősítette Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) új elnöke Népszavának tett nyilatkozatát, amely szerint „kártyavárként omolhat össze az egészségügy”. „Szó sincs arról, hogy a jelenlegi magyar helyzet hasonlítana a bergamóihoz” – fogalmazott. Epidemiológusaik két és fél, három hétre tudnak előre tekinteni, és ebben az időszakban a magyar egészségügy a rendelkezésére álló kapacitásaival helyt tud állni – állítja.

A miniszter szerint a járvány második hullámában négy hét után lesznek látható eredményei a szigorításnak.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink