Connect with us

Kiemelt hírek

Az egyházak óvatosak, de nem zárnak be mindent

Létrehozva:

Amilyen pontosak a kormány járvánnyal kapcsolatos rendelkezései az élet más területein, olyan elnagyoltak a vallási tevékenység vonatkozásában.

Ezért minden nagyobb magyar egyház igyekszik korlátozni hívei között a személyes kontaktusok számát, kerülni a tömeget és visszafogni a fizikai térben zajló vallási-közösségi életet. 

A Magyaroroszági Református Egyház arra kéri a gyülekezeteket, lelkipásztorokat, hogy mától „szüneteltessenek minden közvetlen érintkezéssel járó egyházi alkalmat: istentiszteletet, áhítatot, gyülekezeti hitoktatást, jegyesoktatást, bibliaórát, konfirmáció-előkészítést, ifjúsági alkalmat, baba-mama kört, presbiteri szövetségi és nőszövetségi alkalmakat, konferenciákat, továbbképzéseket, tanfolyamokat és egyéb csoportos foglalkozást, közösségi alkalmat”. Az egyházi testületi üléseket online tartják meg, ahogy az istentiszteleteket is – a helyi adottságok és lehetőségek szerint.

A Magyar Katolikus Egyház a Püspöki Kar közleménye alapján valamelyest megengedőbb a hívekkel szemben: a templomok nyitva maradnak, sőt szentmisék is lesznek, de a korlátozásokkal összhangban – erről pontosabbat nem írtak, azonban Magyar Közlönyben megjelent szabályok szerint a szentmisék nem számítanak rendezvénynek – a döntés az egyházközségek kezében van. A szentmisén való személyes részvétel mással ugyan nem helyettesíthető, de az online megoldások „megerősítést, vigasztalást és bátorítást” nyújtanak, és a betegeknek, vagy akik félnek attól, hogy a misén elkapják a vírust, felmentést ad a katolikus egyház. Megengedőbbek a plébániai oktatásokkal, rendezvényekkel is, mint a reformátusok: „Plébániai oktatásokat, közösségi összejöveteleket szoros kivételektől eltekintve – amelyek során azonban követni kell az aktuális járványügyi és gyülekezési előírásokat – csak online formában tartsanak meg” – írták közleményükben. A megyéspüspökök hozhatnak ettől eltérő intézkedéseket is, azaz a fentiek erős ajánlásoknak tekinthetők.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség korlátozza zsinagógáinak nyitva tartását, csak a napi reggeli, a péntek esti és a szombat esti imákra lehet betérni, a résztvevők száma pedig maximum 10 fő lehet. „Közösségünk idősebb tagjait arra kérjük, hogy a következő hetekben saját egészségük védelme érdekében ne látogassák zsinagógáinkat” – írták lapunknak.

A magyarországi muszlimok helyzetéről a Magyar Iszlám Közösséget kérdeztük, Tóth István alelnök azt mondta, jelenleg a budapesti központjukra korlátozódik a nyitvatartás rendszeressége. Siklóson szintén megtartják a pénteki imát a Malkocs bej dzsámiban, de a győri és debreceni mecset nyitva tartását korlátozták. „Most egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az online előadásokra” – tették hozzá.

A Magyar Közlönyben kedd este közölt részletek nem kötik túlságosan az egyházak kezét, azok a szabályok vonatkoznak rájuk, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetben ismertetett: esküvőket nagyon szűk körben lehet rendezni, temetéseken maximum 50 fő részvétele engedélyezett. Úgy tűnik tehát, hogy a kormány ezen a téren nem akart erős kézzel intézkedni, és arra az állampolgári önkorlátozásra, önszabályozásra számít, amelyre eddig hagyatkozott a mindennapi életben. 

Dercsényi Dávid

 

Legnépszerűbb cikkeink