Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

A túléléshez szükséges minimum

Létrehozva:

Eddig nekik sírták el a bánatukat, most ők sírták el a sajátjukat – vendéglátósok tüntettek, és józan ésszel belátható, de idehaza irreálisnak számító követeléseket fogalmaztak meg.

Mintegy száz vendéglátós gyűlt össze tüntetni kedd este a Hősök terén. A Facebookon szerveződött demonstráció célja a figyelemfelkeltés volt: a résztvevők szerint a járvány és az állami segítség elmaradása miatt a vendéglátóipari és turisztikai ágazat a szakadék szélére került.

Követeléseket is megfogalmaztak a jelenlévők, amelyeket viszont már a Kossuth téren olvastak fel, ahová a szolidaritást vállaló taxisok és limuzinsofőrök vitték át a tüntetők egy részét. 

A Parlament előtt már csak nagyjából ötvenen hallgatták Fáy Benedeket, az egyik szervezőt, aki szerint nem az a fontos, hányan vannak kint, hanem az, hogy minél több helyre eljusson az üzenetük.

Beszédében Fáy előbb a döntéshozók érzelmeire próbált hatni, amikor arról szólt, hogy ők azok, akik „akkor is dolgoznak, amikor mások szórakoznak”. Ők azok, akiknek mások „kisírhatják a bánatukat” a bárpult mellett. Felemlegette, hogy az ágazatban nincs se karácsony, se húsvét, se szilveszter, se éjszaka, se nappal, kiszolgáltak politikusokat, bankárokat, nagy cégek vezetőit, gondoskodtak arról, hogy jól érezzék magukat, most pedig, amikor a vendéglátósoknak lenne szükségük segítségre, egyszerűen elfelejtették őket.

A tüntetők szerint egyértelműen a szakadék szélén van a vendéglátóipar és a turizmus. Ha nem kapnak segítséget, sok vendéglátóhely fog végleg bezárni és több százezer ember veszíti el a munkáját. Az eddigi intézkedésekkel egyáltalán nem elégedettek, mert például az állam a vendéglátósok bejelentett bérének felét fizeti ki, de azt nagyjából mindenki tudja, hogy ez általában minimálbér. Fáy fel is szólította a tulajdonosokat és munkáltatókat, hogy legyenek tisztességesek az alkalmazottaikkal, jelentsék be őket teljes jövedelemmel. Erre kisebb nevetés tört ki a jelenlévők egy részéből.

Felhívta a figyelmet arra a tényre is, hogy az idegenforgalmi-vendéglátó szektor a GDP 11 százalékát adja, és végül elhangzottak az állammal szembeni követelések is: a százszázalékos állami bérkompenzációt és az elvitelre készült ételek áfájának 5 százalékra csökkentését akarják elérni.

Ezen felül szeretnék, hogy a vendéglátóhelyek a bérleti díjhoz, illetve az alkalmazottak lakhatási- és rezsiköltségeihez is kapjanak állami támogatást, továbbá a kormány hosszabbítsa meg a munkanélküli ellátás idejét, annak összegét pedig emeljék fel.

A demonstrálók szerint ezek nem a jó élet feltételei, hanem a túlélésükhöz szükséges minimum.

Fekete Norbert

 

Legnépszerűbb cikkeink