Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több millió euróval büntethetik Olaszországot, mert nem figyeltek a levegő minőségére

Létrehozva:

Többször is átlépték a szállópor-koncentráció határértékét.

Olaszország megsértette a környezeti levegő minőségére vonatkozó uniós jogot, mivel 2008 és 2017 között folyamatosan túllépte a PM10 szálló por koncentrációjára vonatkozó határértékeket – közölte az Európai Unió Bírósága kedden. A döntést megelőző kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság 2014-ben indította a dél-európai ország ellen.

A luxemburgi testület szerint a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskékre vonatkozó küszöbátlépések a nagyvárosokban, Rómában, Milánóban és Palermóban fordultak elő leginkább. A bíróság megállapította továbbá, hogy Olaszország nem tette meg kellő időben a légszennyezettség csökkentésére uniós szinten megkövetelt intézkedéseket. Az unió tiszta levegőre vonatkozó jogszabályai szerint egy év alatt a PM10 szintje nem lépheti át 35 nappal tovább az 50 mikron/köbmétert.

Az egészségügyi világszervezet szerint a PM10-kibocsátás alacsonyan tartása nagyon fontos, túllépése szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi megbetegedéseket okozhat, és hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásához.

Amennyiben Olaszország nem tesz késedelem nélkül intézkedéseket az uniós jogszabályok végrehajtására, több millió euróval bírságolhatják meg.

Európában évente 400 ezren halnak meg a szennyezett levegő miatt. A rossz levegő évente több mint 20 milliárd euró kárt okoz az európai gazdaságnak.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink