Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: 50 százalék az esély, hogy ha minden így megy tovább, az egészségügyi rendszer kitart

Létrehozva:

Az Országgyűlés elfogadta a korlátozásokat, ezek éjféltől életbe is lépnek, december végén, januárban pedig Orbán Viktor szerint meg fog érkezni az első adag vakcina, amivel első körben a kórházi dolgozókat és a közrend fenntartásában dolgozókat fogják majd beoltani.

Interjút adott Orbán Viktor az M1-nek, ahol azt mondta: „most 50 százalék esély van arra, hogy ha így mennek tovább a dolgok intézkedés nélkül, akkor a kórházakban el tudjuk látni a betegeket. Ez nagyon kevés, az intézkedéseket meg kellett hozni.” Pedig szerinte Magyarországnak, Ausztriának és Németországnak van Európában a legtöbb kórházi ágya, és Magyarországnak van a legtöbb lélegeztetőgépe. A kormányfő szerint a magyar orvosok és ápolók kiválóak, de számuk véges, hiába végeznek emberfeletti munkát, ők is emberből vannak.

A miniszterelnök szerint most tart ott Magyarország, ahol Ausztria egy héttel ezelőtt, amikor ők is bevezették a kijárási tilalmat. Mint fogalmaz, a szomszédos ország a „mi laboratóriumunk”, és szoros együttműködésben van a kancellárral.

Orbán szerint nem lehetett tovább várni, a korlátozó intézkedéseket meg kellett hozni. Mint fogalmazott igen nehéz kijárási tilalom mellett élni, folyamatosan keresni kell azt a pillanatot, amikor még az emberi életkörülmények is fenntarthatók, és az egészséget is meg tudjuk mérni és meg tudjuk tartani.

Orbán bejelentette azt is, hogy éjféltől közterületen is kötelező lesz maszkot hordani, ahogy több európai országban is.

„Most közelebb van a vakcina, mint tavasszal volt. A vakcina belátható távolságban van és a megoldás a vakcina. Az ellenség, amellyel szemben állunk, azt valahogyan meg kell ölni. Korlátozzuk, lassítjuk, kikerüljük, de a megoldás, ha megöljük. Ebben csak a vakcina tud segíteni” – mondta az interjúban Orbán, hozzátéve, hogy addig ki kell tartani, amíg nem érkezik meg az oltóanyag. „December végén és január elején az Európai Unióból biztosan érkezik, és talán máshonnan is, korlátozott mennyiségű vakcina. Ez arra lehet elég, hogy az orvosokat, az ápolónőket, a kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat biztosan be lehet majd oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is.”

 

Legnépszerűbb cikkeink