Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Közel 16 százalékkal drágult a zöldség és a gyümölcs

Létrehozva:

Tizenkét hónap alatt, 2019. októberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 6,5 százalékkal nőtt.

Ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 15,7, a párizsié, kolbászé 13,4, a cukoré 11,6, a liszté 11,0, a munkahelyi étkezésé 9,3 százalékkal lett magasabb – írja jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a hvg.hu. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,1, ezen belül a dohányáruk 9,3 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért 2,4 százalékkal többet, a járműüzemanyagokért 5,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

1 hónap alatt, 2020. szeptemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek.

Az élelmiszerek ára átlagosan nem változott, azonban a száraztészta 2,6, az étolaj 2,3, a cukor 0,7, a sajt 0,5 százalékkal drágult. A péksütemények ára 1,0, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 1,6 százalékkal alacsonyabb, utóbbiak nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal magasabb lett. A szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek 1,0 százalékkal többe kerültek. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 1,0, ezen belül a dohányáruké 1,6 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagokért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A szolgáltatások ára 0,1 százalékkal mérséklődött, főként annak köszönhetően, hogy a telefon- és internetszolgáltatások ára 1,3 százalékkal csökkent.

Az év első 10 hónapjának átlagában, 2020. január és október között az előző év azonos időszakához képest: a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 3,5, a nyugdíjas háztartások körében pedig 3,9 százalékkal emelkedtek.

Legnépszerűbb cikkeink