Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hongkong felfüggeszti a kiadatási egyezményt Hollandiával és Írországgal

Létrehozva:

Hongkong bejelentette kedden, hogy felfüggeszti a kölcsönös kiadatási egyezményt és a kölcsönös jogsegélyt Hollandia és Írország viszonylatában.

A bejelentés oka, hogy pár hete Hollandia és Írország csatlakozott egy sor országhoz – Nagy-Britanniához, az Egyesült Államokhoz, Kanadához, Ausztráliához, Új-Zélandhoz, Németországhoz és Finnországhoz –, amelyek felfüggesztették a kiadatási egyezményt Hongkong viszonylatában. A lépés válasz volt arra, hogy Kína június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is léptetett egy nemzetbiztonsági törvényt, amely Hongkongban tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére más országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának.

A törvény – bírálói szerint – súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján széles autonómiát ígért fél évszázadra Hongkongnak, amikor a korábbi brit koronagyarmat visszakerült az anyaországhoz 1997-ben.

Hongkong kormányzata nyilatkozatban nyílt beavatkozásnak bélyegezte Kína belügyeibe Írország és Hollandia döntését, közölte továbbá, hogy a két ország lépése sérti a nemzetközi jogot és a nemzetközi kapcsolatok alapvető működési normáit.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink