Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Egy nap alatt hosszabbítja meg a veszélyhelyzeti felhatalmazást a parlament

Létrehozva:

Így zajlik ma az országgyűlés rendkívüli ülése, amelyen a veszélyhelyzetről döntenek.

Az országgyűlés ma rendkívüli ülést tart, amelyen a képviselők a kormány által tizenöt napra hirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról döntenek, írja az MTI. Az ellenzék meg fogja szavazni a 90 napos hosszabbítást, már korábban így nyilatkoztak.

    A napirendi javaslat alapján az ülés délelőtt 10 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésről szóló kormányzati előterjesztésről tárgyalnak és határoznak. Az eljárást úgy gyorsítják fel, hogy eltérnek a normális határozati házszabályi rendelkezésektől.     

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn közölte: csökkenteni kell a koronavírusos megbetegedéseket, mert ha továbbra is ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel – öt nappal korában még úgy látta, az ingyenes parkolás, járatsűrítés, maszkhordás elegendő lesz a sikerhez. 

Orbán korlátozó intézkedések bevezetését jelentette be arra az esetre, ha az országgyűlés megadja a kabinetnek a rendkívüli felhatalmazást, ezeket már kedd este kihirdethetik a Magyar Közlönyben. Ezek között említette egyebek között az este 8 óra és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalmat, a digitális oktatás bevezetését nyolcadik osztály fölött, a gyülekezés és a rendezvények tilalmát, az éttermek bezárását és a meccsek zárt kapussá tételét.

Legnépszerűbb cikkeink