Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az iskolák már csak gyermekmegőrzők

Létrehozva:

A szakma szerint akkora a tanárhiány az intézményekben, hogy lassan nincs értelme iskolába járnia a diákoknak. A Pedagógusok Szakszervezete azt követeli a kormánytól, hogy az iskolaigazgatók elrendelhessék a bezárást, valamint a hibrid oktatás bevezetését.

Facebook-oldalán osztotta meg tapasztalatait a Kontyfa utcai iskolában tanító Jocó bácsi, akit az ország legnépszerűbb történelemtanáraként emlegetnek. Bejegyzésében arról írt, megérti, hogy gazdasági érdek nyitva tartani az iskolákat a második hullám alatt, ugyanakkor úgy látja, az iskolákban már alig folyik érdemi oktatás, ez már csak gyermekmegőrzés, nem több.

„Nincs már ember, aki órát tartson, aki meg van, az egyfolytában helyettesít, ráadásul ingyen” – mondta el kérdésünkre Balatoni József, aki szerint a tanárhiány lassan nagyobb gond, mint a gyerekhiány. Úgy véli, a középiskolákban át kellene állni a digitális oktatásra, amivel viszont az a baj, hogy eddig csak alacsony színvonalon lehetett működtetni.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint is csak ott kellene bezárni, ahol lehetetlenné válik a feladatok ellátása, és már az iskolaőrt vagy a takarítónőt kell beküldeni az osztályterembe. „Követeljük, hogy amelyik intézményben megjelenik a vírus, ott azonnal rendeljék el a távoktatást két hétre. Ezalatt teszteljék le a diákokat és a pedagógusokat, és a visszatérés után vezessék be a hibrid oktatást” – mondta megkeresésünkre Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke.

Utóbbi azt jelenti, hogy az osztályoknak csak az egyik fele tanul az iskolában, a másik fele otthon végez gyakorló feladatokat, aztán cserélnek. Álláspontjuk szerint ez felső tagozaton és középiskolákban működhet jól, az alsósoknak azonban a tanítók nélkülözhetetlenek.

Alsó tagozatban azt ajánlják, felezzék meg az osztályokat, így az egyik fele az egyik tanítóval, a másik a másikkal halad a tananyagban.

„Általában két tanítója van egy osztálynak, de ha tanárhiány van, pedagógiai asszisztens, vagy napközis tanár is beállhat gyakoroltatni” – fejtette ki az alelnök. Hozzátette, hogy mivel ez a tanárokra többletterhet ró, azt azonnal ki kell fizetni nekik. A PSZ azt kéri a kormányzattól, hogy a kéthetes iskolabezárást az intézményvezetők rendelhessék el, mert a kormányzati döntési lánc alkalmatlan a gyors reagálásra.

Gosztonyi Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy 10 tanár már elhunyt a Covid-19 következtében. Vírusmatematikusok számítása szerint, ha minden így marad, a pedagógustársadalom fele a téli szünetig megfertőződik. Egyetlen tanár halálával (ha átlagosan 4 osztályban tanít) körülbelül 120 diák veszti el az oktatóját – érzékeltette a veszteségeket az alelnök.

Török Dániel

Legnépszerűbb cikkeink