Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Virológus: A sietség megrendítheti a vakcinákba vetett bizalmat

Létrehozva:

A kockázatok közt felsorolja, hogy nem várták meg a klinikai 3-as fázis befejezését sem.

„Van egy fogalom, ami egyetlen szóban megfogalmazza a probléma lényegét. Vakcinanacionalizmusnak hívja egy nemrég megjelent véleménycikk ezt a jelenséget, ami a fő aggályokat felveti” – írja Kemenesi Gábor virológus közösségi oldalán.

A szakember szerint az orosz vagy a kínai vakcina is lehet jó, de a transzparenciát és a függetlenséget kétségesnek tartja. „Leginkább politikai szintű bejelentések formájában értesült a világ ezeknek a vakcináknak a bevetéséről, és félő, hogy politikai nyomás sodorja járatlan utakra az ottani vakcinafejlesztési törekvéseket. A bejelentéseket természetesen tudományos publikációk is követték, ám például az orosz vakcina esetében rendkívül komoly aggályok merültek fel az adatok valóságtartalmát illetően” – írja.

Azt is kockázatosnak tartja, hogy nem várták meg a klinikai 3-as fázis befejezését és annak értékelését, a vakcinajelölt engedélyezését.

„Amennyiben ennek hiányában alkalmazni kezdik, és később kiderül valami nem várt fejlemény, az világszerte megrendítheti a vakcinákba vetett bizalmat” – tette hozzá.

Legnépszerűbb cikkeink