Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kína „tudomásul vette, hogy Biden győzelmet hirdetett”

Létrehozva:

Joe Biden - Fotó: Matt Smith /Shutterstock

Óvatosan reagált a kínai külügyminisztérium hétfőn Joe Biden amerikai elnökválasztáson elért sikerére.

„Tudomásul vettük, hogy Joe Biden győzelmet hirdetett” – mondta Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő.

Amikor azonban arról kérdezték, hogy mikor gratulál Hszi Csin-ping kínai államfő a demokrata párti politikusnak, azt válaszolta: „Az elnökválasztás végleges eredményét az amerikai törvények és eljárási rend szerint határozzák majd meg”.

Arra, hogy a kínai vezetés eddig miért nem reagált Biden győzelmére, Vang azt válaszolta, hogy a nemzetközi szokásnak megfelelően járnak el.

Az amerikai-kínai kapcsolatokról szólva a szóvivő úgy fogalmazott: mindkét félnek javítania kellene a kommunikációját a fennálló nézetkülönbségek kezeléséhez, továbbá bővíteniük kellene az együttműködést, és a kölcsönös tisztelet alapjain elősegíteni a kapcsolatok egészséges fejlődését.

Biden Tajvannal és az ujgur népcsoporttal kapcsolatban Kínával szemben megfogalmazott kritikáját illetően Vang aláhúzta: Peking világosan amellett foglal állást, hogy megvédi szuverenitását és érdekeit.

A Global Times című lap egy vasárnapi vezércikkében az amerikai-kínai kapcsolatok további alakulását latolgatva hangsúlyozta: Kínának nem szabad illúziókat dédelgetnie arról, hogy Biden megválasztása enyhülést hozna, ugyanakkor nem szabad feladnia a kapcsolatok javításába vetett hitet sem. A cikk szerzője rámutatott: Donald Trump amerikai elnök a választási kampánya részeként nyomást gyakorolt Kínára, „buborékokat” kialakítva a kétoldali kapcsolatokban. „Biden megválasztásával lehetőség nyílik ezeknek a buborékoknak a felszámolására” – tette hozzá.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink