Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

300 millió adag vakcinát vásárol az EU

Létrehozva:

Az Európai Unió 300 millió adag oltóanyagot fog vásárolni a Pfizertől és a Biontechtől – jelentette be Ursula von der Leyen hétfőn. 

A Pfizer és a Biontech oltóanyaga kilencven százalékban hatásos lehet az új típusú koronavírus ellen. Ursula von der Leyen elmondta: nemsokára megállapodást írnak alá a két céggel a vakcinák megvásárlásról.

A bizottság már hónapokkal ezelőtt tájékozódó megbeszéléseket tartott több gyógyszervállalattal, többek között a Pzifer-Biontech cégekkel. A testület szeptemberi tájékoztatása szerint a közös uniós beszerzésen alapuló tervezett szerződés lehetővé tenné, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, valamint azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok azt adományként kaphassák meg.

Az unió végrehajtó szerve várhatóan az összes uniós tagállam nevében keretszerződéssel fogja biztosítani elsőként 200 millió adag beszerzését, valamint további 100 millió adag beszerzésének lehetőségét.

Az EU június közepén fogadta el az úgynevezett európai oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson.

Legnépszerűbb cikkeink