Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Tiszti főorvos: Mindenki tartsa be a szigorodó higiénés szabályokat, mindenkinek felelőssége van

Létrehozva:

A lakosság körében fogy a türelem a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozó intézkedésekkel szemben, de mindenki tartsa be a szigorodó higiénés szabályokat – kérte az országos tiszti főorvos. 

Müller Cecília elmondta, hogy nagy tempóban ível felfelé a koronavírus-járvány, 11-14 naponta megduplázódik a betegek száma. Hozzátette, hogy Európa-szerte nagyon dinamikus emelkedés figyelhető meg, sok országban szinte a teljesítőképessége határához érkezett az egészségügyi rendszer.

A járvány második hullámának dinamikája Magyarországon is rendkívül intenzív, exponenciálisan, vagyis mindennap egyre nagyobb mértékben emelkedik a fertőzöttek száma. Ez abból következik, hogy egy koronavírus-fertőzött több embernek tudja átadni a betegséget – fejtette ki, hangsúlyozva, a járvány terjedésének megakadályozásáért rendkívül fontos elkülöníteni a fertőzötteket.

Müller Cecília megerősítette, az egészségügyi ellátórendszer működőképességének fenntartásáért, a megfelelő számú kórházi ágy rendelkezésre állásáért elhalasztják a nem sürgős beavatkozásokat

A tiszti főorvos a fertőződések számának csökkentését nevezte elsődleges célnak, és kérte, hogy mindenki tartsa be a szigorodó higiénés szabályokat. A tiszti főorvos szerint mindenkinek „egészséges védekezési ösztönt” kell követnie, ennek része, hogy ahova nem muszáj, ne menjen.

Müller Cecília a szabadtéri maszkhasználatot is ajánlotta azokban az esetekben, amikor nem lehet tartani az emberek közötti másfél méteres távolságot, továbbá a kézfogással, puszival történő üdvözlést is kerülendőnek nevezte.

Emellett ismét javasolta a rendszeres testmozgást, a helyes táplálkozást, a belső terek szellőztetését és az influenza elleni védőoltást.

A tiszti főorvos kitért arra is, hogy diagnosztikai célra megfelelő, de tömeges szűrésre nem alkalmas az antigén alapú gyorsteszt, mivel sok esetben nem mutatja ki a fertőzöttséget, és hamis biztonságérzetet alakít ki.

 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink