Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Rendőrörsre támadtak a tomboló tüntetők Lipcsében

Létrehozva:

Zavargásba torkollt a németországi Lipcsében egy korlátozásellenes tüntetés. A tüntetők nem csak a rendőrökre támadták, az újságírókat sem kímélték.

Békésen indult a Lipcse központjában szombaton tartott demonstráció, de le kellett állítani, mert a nagyjából húszezer résztvevő többsége nem tartotta be a járvány elleni szabályokat – írja az MTI.

A hatóságok nem adtak engedélyt a demonstráció tervezett második részére, egy felvonulásra a lipcsei belvárosban. A tömegben petárda, tűzijáték is robbant. A főpályaudvarnál tüntetők egy csoportja átszakította a rendőrkordont. Riporterek szerint „erőszakra hajlamos huligánok és a szélsőjobboldali küzdősport-szubkultúrának az egész országból összesereglett tagjai” voltak a tettesek. A rendőrök nem akadályozták meg a vonulást, arra törekedtek, hogy távol tartsák egymástól a tüntetőket és a megmozdulás ellen tiltakozó ellendemonstrációk résztvevőit. Ez csak részben sikerült: az összecsapásokban legalább 32 újságíró is megsebesült.

Késő este a rendőri művelet súlypontja áthelyeződött a belvárostól délre fekvő Connewitz-be. Az alternatív baloldali fészekként számon tartott negyedben támadás ért egy rendőrőrsöt, és több utcában barikádokat emeltek, amelyeket fel is gyújtottak.

A tűzoltók a rendőrök segítségét kérték, a lángokat vízágyúval oltották el. Több embert őrizetbe vettek. Sebesültekről nem érkezett jelentés. Az egyelőre nem ismert, hogy van-e kapcsolat a Connewitz-ben történtek és a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások elleni tüntetés között.

Legnépszerűbb cikkeink