Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán kész megvétózni az EU-s költségvetést

Létrehozva:

A magyar miniszterelnök már felkereste az uniós vezetőket is.

Az uniós trilógus tárgyalások során megállapodtak az új jogállamisági mechanizmusról, ami elsősorban az uniós forrásokat, másodsorban pedig a jogállamiság elemeinek védelmét jelenti.

Az új megállapodás nagy ellenállást váltott ki a lengyel és a magyar kormány részéről.

A jogállamisági kritériumokat tartalmazó megállapodást európai parlamenti és tanácsi rendelet közös formájában tervezik elfogadni, így ezt Magyarország és Lengyelország nem tudja megvétózni – írja a Mandiner.

Az EU hétéves költségvetése, valamint a 750 milliárd eurós járványügyi csomag esetében azonban erre van lehetősége mind a magyar, mind a lengyel kormánynak.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő már pénteken határozottan kifejtette, amennyiben nem születik a lengyel elvárásoknak megfelelő megállapodás az uniós kifizetések feltételrendszeréről, vétózni fog a Tanácsban – írja a Mandiner.

A lap információi szerint a magyar miniszterelnök is kész vétózni az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán erről levelet is írt Németország, Szlovénia és Portugália vezetőihez, továbbá Charles Michelhez, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez – írják.

A kormányfő a Mandiner szerint sérelmezi, hogy a megállapodás szembemegy az eddigi uniós gyakorlattal, illetve véleménye szerint a tervezet szankciós mechanizmusa jogilag homályos definíció. Orbán úgy látja, ezzel lehetőséget teremtenek a politikai visszaélésekre, és sértik a jogbiztonság követelményét.

A kormányfő szerint, ha ez így marad, a magyar kormánynak nincs más választása, mint hogy a júliusi csomag többi elemét is elutasítsa.

Legnépszerűbb cikkeink