Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lassul a járvány terjedése Franciaországban

Létrehozva:

Olivier Véran francia egészségügyi miniszter szerint Franciaországban lelassult a koronavírus-járvány terjedése, de még túl korai lenne a tíz napja kihirdetett általános karantén következtetéseit levonni.

A meghozott intézkedéseknek köszönhetően „megfigyelhető a járvány terjedésének lassulása, de még túl korai a lezárás következtetéseit levonni” – mondta vasárnap a tárcavezető a France Inter közrádióban, miközben az előző nap 306-tal 40 ezer fölé emelkedett az elhunytak száma, a napi esetszám pedig pénteken több mint 60 ezerrel újabb rekordot döntött.

A miniszter elmondta: az általános karantén előtti két hét hétben az éttermek és a bárok bezárása a nagyvárosokban, valamint az éjszakai kijárási tilalom hatékonynak bizonyult, de nem elégségesnek. Az elmúlt héten már csak 20 százalékkal emelkedett a napi esetszám az azt megelőző hetek jóval jelentősebb emelkedése után – hangsúlyozta a kormánytag.

Olivier Véran szerint ha a kormány nem rendelt volna el újabb szigorításokat, a járvány még gyorsabban és még nagyobb erővel terjedt volna, s „az egészségügyi következmények még tragikusabbak lettek volna a jelenleginél”.

Elmondta, hogy míg az első hullámban több mint 30 ezren, a jelenlegi hullámban eddig 9 ezren veszítették életüket, és jelenleg 4400 súlyos beteg van a kórházakban.

„A jövő hét végére már olyan biztos adataink lesznek, amelyek alapján megítélhető a helyzet, de a betegfelvétel a kórházakban és az intenzív osztályokon még mindenképpen nőni fog a következő napokban, hiszen a jelenlegi számok még a lezárás előtti járványügyi helyzetet tükrözik vissza” – hívta fel a figyelmet.

A kormány előzetes bejelentése szerint a járvány második hulláma november közepén fog tetőzni mintegy 6 ezer súlyos beteggel.

 

 (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink