Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Irán szerint, az USA kormányzatának „kalandor és ellenséges” időszaka véget ért

Létrehozva:

Talán javul a viszony Irán és az Egyesült Államok között. 

Irán reméli, hogy Joe Biden elnökségével megváltozik a „romboló” amerikai politika – írta a Twitteren szombaton a perzsa ország első miniszterelnök-helyettese, Esák Dzsáhángiri, hozzátéve, hogy Donald Trump kormányzatának „kalandor és ellenséges” időszaka véget ért. Hasonló szellemben nyilatkozott Haszan Róháni iráni elnök is, aki szerint a jövendő amerikai kormánynak ki kell javítania a múlt hibáit.

„Az amerikai nép (…) nemet mondott Trump káros politikájára. A következő amerikai kormánynak ki kell használnia annak lehetőségét, hogy kijavítsa a múltbeli hibákat” – fogalmazott. „Irán azt részesíti előnyben, hogy építő együttműködésben legyen a világgal” – fogalmazott Haszan Róháni.

Irán kapcsolata az Egyesült Államokkal 2018-ban romlott, miután Trump egyoldalúan felmondta a Teheránnal 2016-ban kötött atomalkut és ismét szankciókat hozott Irán ellen. Biden ígéretet tett arra, hogy ha Irán teljesíti az alkuban foglaltakat – atomprogramját csakis békés célból folytatja -, akkor az Egyesült Államok újra csatlakozik a megállapodáshoz, amelynek további aláírói Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország.

Elemzők megjegyzik, hogy Irán keményvonalas politikusai nem örülnének, ha enyhülne a perzsa országra nehezedő amerikai nyomás, mert azzal pragmatikus riválisaiknak javulnának győzelmi esélyei a jövő júniusi elnökválasztáson, ugyanakkor mégis van esély arra, hogy enyhül Teherán és Washington ellenségeskedése.

„Irán sohasem fogja normalizálni kapcsolatait az Egyesült Államokkal, de vezetése hősies rugalmasságot fog tanúsítani az iszlám köztársaság túlélése érdekében” – jósolja Szaid Laylaz teheráni elemző, aki szerint a perzsa ország súlyos gazdasági gondjai miatt kénytelen lesz engedni.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink