Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A baloldal visszaszerezte Bolívia irányítását

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Forrás: Luis Arce Facebook-oldala

Morales megbukott, de pártja nagyot nyert. Nem lett második forduló.

Vasárnap iktatják be Bolívia elnökének Luis Arcét, a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) jelöltjét, aki októberben nyerte meg az elnökválasztást. Az 57 éves Arce korábban gazdasági miniszterként szolgált Evo Morales elnöksége alatt.

A 2020-as választást időpontját, a járványügyi helyzetre hivatkozva, háromszor is megváltoztatták. Először 2020 márciusában lett volna, ezt 2020 szeptemberére változtatták, majd október 18-ára módosították.

Arce a szavazatok 53 százalékával nyert, ezért nem szükséges második fordulót tartani.

A bolívia elnöki tisztség Morales bukásával üresedett meg. A korábbi elnök 2016-ban népszavazásra terjesztett alkotmánymódosítási kísérlettel kívánta elérni, hogy 2019-ben a negyedik ciklusáért indulhasson. Bár a népszavazáson ezt elutasították, Morales mégis elindult, és nyert is legfőbb ellenfele, a jobboldali Carlos Mesa előtt.

A választások tisztaságát az Amerikai Államok Szervezete (OAS) rögtön megkérdőjelezte, az utcákat pedig ellepték a Morales-ellenes tüntetők, akik új választás kiírását követelték. Morales végül a hadsereg nyomására távozott Álvaro García Linera alelnökkel együtt, az ügyvivő elnöknek Jeanine Áñez Chávez  korábban szenátusi elnököt tették meg.

Makai Maxim

Legnépszerűbb cikkeink