Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nyomoz a rendőrség Erzsébetvárosban az ingatlanügyek miatt

Létrehozva:

Hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás Táncművészeti Egyetem Kazinczy utcai épületével kapcsolatos kerületi értékvesztés ügyében. A Demokratikus Koalíció által most közreadott ügy már a nyáron előkerült. A Fidesz szerint az egész csak figyelemelterelés.

A rendőrség a főváros VII. kerületének ingatlanügyében bűnszövetségben elkövetett csalás, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával kezdett nyomozni – adta hírül közleményében a Demokratikus Koalíció. Azt írják, az ingatlanügyletek átvilágításakor kiderült, hogy a volt fideszes kerületvezetés egy több mint egymilliárd forint értékű ingatlanegyüttest alig több mint 300 millió forintért játszott át egy ingatlanbefektető kezére.

A Pesti Hírlap kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette: az ügyben hűtlen kezelés gyanúja miatt rendeltek el nyomozást ismeretlen tettes ellen. Niedermüller Péter kerületi polgármester is nyilatkozott lapunknak, azt mondta, az ügyben két épület érintett, a Táncművészeti Egyetem volt épülete, illetve egy Péterfy Sándor utcai telek. Az ügy nem egyszerű, a kerület még 2007-ben szindikátusi szerződést kötött a H.L. Projekt Beruházó és Építő Kft.-vel (HL), hogy közösen hasznosítják a fenti ingatlanokat. Később a Kazinczy utcai Projekt Ingatlanfejlesztő és Ingatlanforgalmazó Kft.-be (KUP) apportálták azokat, 2010-ben pedig a kormány kiköltöztette az egyetemet az Amerikai útra.

A HL 2018-ban ajánlatot tett, hogy megvenné a KUP 49,6 százalékos üzletrészét a kerülettől. A készült értékbecslés egymilliárd forintra értékelte azt, de Niedermüller azt állítja, különböző szakvélemények és értékbecslések alapján az önkormányzat 304 millió forintért, vagyis az első értékbecslésben foglaltakhoz képest lényegesen olcsóbban adta át. A polgármester szerint az sem érthető, hogy bár az önkormányzat egymilliárd forint értékű ingatlant vitt a KUP-ba, a HL pedig csak 175 millió forint készpénzt, mégis utóbbi szerzett többségi tulajdonrészt a cégben. Az ügyben Bajkai István jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő, akkori alpolgármester tárgyalt a kerület részéről.

Megkeresésünkre az erzsébetvárosi Fidesz-frakció részéről a sajtószolgálat reagált. Az ő álláspontjuk az, hogy „az említett ügyben korábban 17 igen szavazattal, egyhangúlag döntött a baloldali többségű testület, köztük Niedermüller Péter mai alpolgármesterei és képviselői is, ezért ha vádaskodik, akkor a saját alpolgármestereit és pártját vádolja”. A kerületi Fidesz szerint „Niedermüller Péter mondvacsinált ügyekkel próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy vezetése alatt egymást érik a botrányok Erzsébetvárosban”. A jelenlegi polgármester azt ígérte, hogy a napokban újabb ügyeket hoz nyilvánosságra.

Dercsényi Dávid

Legnépszerűbb cikkeink