Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Johnson: mélyek a nézeteltérések, de folytatódnak a tárgyalások

Létrehozva:

A Downing Street szombati közlése szerint ugyanakkor a megbeszélések a jövő héten folytatódnak.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint Johnson és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton telefonon tárgyalt egymással, hogy „leltárt vegyenek fel” a kétoldalú tárgyalások eddigi eredményeiről.

A Downing Street illetékese szerint a brit kormányfő a beszélgetésben kifejtette, hogy számos területen változatlanul igen távol állnak egymástól London és az EU nézetei; e területek közé tartozik az egyenlő versenyfeltételek szabályozása és a halászat.

Boris Johnson és Von der Leyen azonban megállapodott a tárgyalások folytatásáról, és a két küldöttség hétfőn Londonban ismét tárgyalóasztalhoz ül – közölte a brit miniszterelnök szóvivője.

Ugyanilyen tartalmú közleményt tett közzé szombat délután az Európai Bizottság elnöke.

David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője is megerősítette szombaton, hogy hétfőn ismét találkozik Michel Barnier-val, az Európai Bizottság küldöttségvezetőjével. 

A legutóbbi tárgyalási forduló szerdán ért véget. Frost a Twitteren közzétett aznapi bejegyzésében szintén azt közölte, hogy van ugyan előrelépés, de bizonyos központi jelentőségű ügyekben változatlanul „erősen széttartanak a nézetek”.

Michel Barnier ugyancsak szerda este közzétett Twitter-bejegyzésében nagyon súlyosnak nevezte az egyenlő versenyfeltételek és a halászati szabályozás ügyében fennmaradt nézetkülönbségeket. Hozzátette: ennek a két területnek a szabályozása alapvető fontosságú feltétele bármilyen gazdasági viszonyrendszernek.

Barnier alig burkoltan utalt arra is, hogy nem biztos a megállapodás elérése Londonnal, közölve: az EU „minden forgatókönyvre felkészült”.

A legutóbbi forduló után egyik tárgyalóküldöttség vezetője sem említette, hogy mikor folytatódnak a megbeszélések. A hétfőn Londonban kezdődő újabb fordulóról a Downing Street beszámolója szerint szombaton állapodott meg Boris Johnson és Ursula von der Leyen.  

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink