Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Republikánusok bírálják Trumpot, amiért alaptalanul vádaskodik

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Fotó: Drop of Light / Shutterstock

Trump csalással kapcsolatos megnyilvánulásai állnak a bírálatok középpontjában.

Már több republikánus képviselő is bírálja Donald Trump elnököt kijelentéseiért, hogy lejáratja az amerikai választási rendszert, írja az MTI.

Adam Kinzinger illinois-i kongresszusi képviselő Twitter-üzenetben bírálta Trumpot, amiért az elnök teljesen megalapozatlanul, bizonyíték nélkül választási csalással vádolta meg a Demokrata Pártot. „Ez őrület”, írja Kinzinger . „Ha törvényességi aggályai vannak csalás miatt, akkor bizonyítékokra alapozva vigye bíróság elé. Hagyja abba a bizonyítottan fals információ terjesztését” – írta.

Larry Hogan, Maryland kormányzója, aki a 2024-es választásra szóba került már mint republikánus elnökjelölt, szintén kifakadt Trumpra.
„Nincs mentsége az elnöknek a mai kijelentéseire, amelyek aláássák demokratikus eljárásrendünket. Amerika szavazatokat számol, és nekünk tisztelnünk kell a végeredményt, ahogy mindig is tettük. Sem választás, sem senki személye nem fontosabb demokráciánknál” – twitterezte Hogan.

Marco Rubio – szintén republikánus – szenátor egyebek között azért bírálta Trumpot, mert az csalásnak mondta a szavazatszámlálás elhúzódását.

„Az, hogy napokig tart a törvényes voksok számlálása, NEM csalás” – hangsúlyozta. Ahogy azt is, a bírósági jogorvoslat a szavazás után sem önkény.

Az AP amerikai hírügynökség tételesen cáfolta Trumpnak a választást bíráló minden állítását, egyebek között emlékeztetett arra, hogy még sohasem történt meg az összes szavazat megszámlálása a választás napján, ráadásul nincs olyan törvény, sem pedig elvárás, amely szerint ennek így kellene történnie. A magas részvételi arány és a levélszavazatok feldolgozása a szokásoshoz képest lassítja a folyamatot néhány esetben, de nem az összesben – írta az AP. A rendőrség nyomoz az eset pontos körülményeinek tisztázása végett.

Legnépszerűbb cikkeink