Connect with us

Magyarország

Müller Cecíliáéknak fogalmuk sincs a járványügyi adatokról

Létrehozva:

Nem tudnak megyénkénti, nemenkénti bontást, és azt sem, hány ember van intenzíven, és ezt írásba is adták a TASZ-nak.

Október 20-án, részletes adatigényléssel fordult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz – írja a 444. Olyan adatokat kértek, amik képet adnak az aktuális járványhelyzetről: a beazonosított koronavírus-fertőzések területi eloszlásáról, a kórházban és otthon gyógyuló betegekről.

Voltak azonban adatkérések, amikre járványügyi hatóságként egyszerűen azt felelték, nem tudják teljesíteni, mert nem állnak rendelkezésükre „az igényelt bontásban” adatok.

Így történt, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos aláírásával adta írásba a magyar járványhatóság, hogy nem tud járási bontásban, vagy a fertőzöttek kora és neme szerinti bontásban adatokat közölni a járványról, és azt sem tudja megmondani, mekkora volt a fertőzés reprodukciós rátája (vagyis az a mutató, hogy egy fertőzött átlagosan hány másiknak adja tovább a vírust) október 19-én, az adatigénylés tárgynapján.

A levél szerint az NNK-nak arról sincsenek adatai, hogy egy adott napon a kórházban ápolt fertőzöttek közül hányan szorultak intenzív ellátásra, és hogy a Covid-19-betegeknek fenntartott kórházi és ezen belül intenzív ágyakból mennyi volt szabad és mennyi foglalt. Sőt, azt sem, hogy összesen és lakosságarányosan mennyien hunytak el megyénként a fertőzésben.

A TASZ szerint „ebből két dolog következhet: az egyik, hogy igazat mondanak, és fogalmuk sincs, hogy áll a vírushelyzet; a másik, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen tragikus kép tárulna elénk, ha megismerhetnénk az adatokat”. Közleményükben azt írták, nem fogadják el, hogy a járványügy titkolja a nyilvánosság elől a részletes adatokat.

További részletek a 444.hu cikkében.

Legnépszerűbb cikkeink