Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Megszavazta Új-Zéland az eutanáziát

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Forrás: Shutterstock

De hajszállal nemet mondott a marihuána legalizálására. Az eutanáziát kétharmaddal szavazták meg.

Az új-zélandiak szűk többséggel elutasították a népszavazáson a marihuána legalizálását, viszont egyértelműen támogatták az eutanázia törvényesítését – derült ki a pénteken közzétett eredményekből, írja az MTI.

A szavazók 50,7 százaléka mondott nemet a marihuána legalizálására, míg 48,4 százalék szavazott igennel. Egyértelműbb többség alakult ki a másik népszavazáson, ahol az eutanáziáról mondtak véleményt a szigetország lakói: 65,1 százalék támogatta az eutanázia törvényesítését 33,7 százaléknyi ellenszavazattal szemben – közölte a választási bizottság.

Jacinda Ardern, Új-Zéland nemrég újraválasztott kormányfője – aki a referendumra bocsátott mindkét kezdeményezést támogatta – korábban azt ígérte, tiszteletben fogja tartani a népszavazás eredményét. Így második kormányzati ciklusában várhatóan nem kerül majd újra napirendre a marihuána legalizálása.
Az eutanáziáról szóló törvény 2021 novemberében fog életbe lépni. Ennek értelmében az olyan gyógyíthatatlan betegségben szenvedő ember, aki várhatóan 6 hónapon belül meghal és elviselhetetlen fájdalmakkal küzd, kérvényezheti, hogy gyógyszerekkel vessenek véget az életének.

 

Legnépszerűbb cikkeink