Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Macron kardot és trónt ad vissza afrikai országoknak

Létrehozva:

A francia parlament alsóháza a héten elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a Beninből és Szenegálból több mint száz évvel ezelőtt ellopott értékes műkincsek visszaadását írja elő.

Amennyiben a Nemzetgyűlés által kedd éjszaka megszavazott törvényjavaslatot a szenátus is jóváhagyja, akkor Franciaország hivatalosan visszaszolgáltat Beninnek 26 tárgyat a Behanzin-kincsekből. Ezeket a kincseket 1892-ben foglalták le a mai Benin és Nigéria területén létező Dahomey királyságban, amikor a francia hadsereg kifosztotta Abomey királyi palotáit.

A tételek között szerepel egy királyi trón, amely a párizsi Quai Branly-Jacques Chirac Múzeumban őrzött csaknem 70 ezer afrikai műkincs legértékesebb darabja.
Szenegál egy kardot és annak hüvelyét kapja vissza, mindkettő a 19. századi Nyugat-Afrika egy fontos katonai és vallási alakjának tulajdona volt. A tárgyak a párizsi Musée de l’Armée gyűjteményébe tartoznak, ám tavaly november óta egy dakari kiállításon láthatóak.

Emmanuel Macron francia államfő nem sokkal a 2017-es megválasztását követően ígéretet tett arra, hogy a francia intézmények visszaadják afrikai műtárgyaikat a származási országoknak.

Benin elnöke, Patrice Talon korábban elmondta, hogy „nem elégedett” az eddigi fejleményekkel, ugyanakkor üdvözölte a Franciaország által tett „kis lépéseket”.
Egy Macron által elrendelt 2018-as szakértői jelentés szerint mintegy 90 ezer afrikai műtárgy van francia múzeumokban, többségük a Quai Branlyban.

 

Legnépszerűbb cikkeink