Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Százezrek a szavazóurnáknál Amerikában, mindkét jelölt bizakodik a győzelemben

Létrehozva:

Az Egyesült Államokban helyi idő szerint reggel óta már százezrek voksolnak a szavazóurnáknál, Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő republikánus elnök és kihívója, a demokrata párti Joe Biden egyaránt bizakodónak nevezte magát.

Az Egyesült Államok 50 tagállamában és tengerentúli területein kedden megkezdődött a szavazás. Az országban hat időzónában voksolnak, a keleti part egyes tagállamaiban helyi idő szerint reggel hat órakor – de Maine államban például reggel ötkor – nyíltak meg a szavazóhelyiségek.

Az amerikaiak az ország 46-ik elnökét választják meg, de teljes egészében újraválasztják a 435 tagú szövetségi képviselőházat és a szenátus egyharmadát, továbbá több tagállamban a helyi törvényhozást, illetve 11 tagállamban és két tengerentúli területen kormányzót is választanak.

Donald Trump kedd reggel a republikánusokhoz közelálló Fox televíziónak nyilatkozva optimistának nevezte magát. „Biztos esélyem van a győzelemre” – fogalmazott. Az elnök – akinek az országos felmérések elsöprő többsége szerint nincs előnye a Bidennel folytatott versengésben – úgy vélekedett, hogy Floridában, Texasban, Arizonában nagyarányú győzelmet arat. „Úgy gondolom, hogy Észak-Karolinában és Pennsylvaniában is mi győzünk” – fűzte hozzá.

Az elnök úgy vélekedett, hogy legalább annyi elektorra tesz szert, mint 2016-ban. Négy évvel ezelőtt 306 elektor voksát sikerült megszereznie. A győzelemhez egyébként az 538 elektor közül 270-nek a támogatását kell megszerezni.

Donald Trump elhessegette azokat a sajtóban megjelent feltételezéseket, melyek szerint kedden éjjel – még a levélszavazatok megszámlálása előtt – győztesnek nyilvánítaná magát. Leszögezte, hogy ezt csakis akkor teszi meg, „amikor meglesz a győzelem”.

Joe Biden még hétfőn éjjel, a pennsylvaniai Pittsburghben tartott kampánygyűlésén nyilatkozott. „Az az érzésem, hogy nagy győzelem felé tartunk” – mondta.

A választásokon több mint százmillióan éltek az előzetes szavazás lehetőségével levélben vagy személyesen, és szakértők ez alapján is arra számítanak, hogy magas lesz a részvétel.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink