Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Ez nem az én válogatottam, hanem a nemzeté!”

Létrehozva:

A magyar férfi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi kihirdette, hogy mely játékosok harcolhatják ki az Európa-bajnokságon való részvételt, illetve kik azok, akik pályára léphetnek a szerbek és a törökök elleni Nemzetek Ligája találkozókon.

Egy hét alatt három mérkőzés vár a magyar labdarúgó-válogatottra. Persze azzal mindenki tisztában van, hogy az első, november 12-i összecsapásnak óriási a tétje. A Puskás Arénában ugyanis le kell győzni Izlandot ahhoz, hogy a Nemzetek Ligája mérkőzésre érkező szerbeket és törököket már mint Európa-bajnoki résztvevő fogadjuk. 

Mert bizony egyetlen lépésnyire van a válogatottunk attól, hogy a 2016-os franciaországi kontinensviadal után újra ott legyen Európa legjobbjai között. Attól az Európa-bajnokságtól, amelyen legalább négy mérkőzést Budapesten, a Puskás Arénában rendeznek. Mindez azt jelenti, hogy nemzeti csapatunk hazai pályán léphetne pályára az Eb-n, és ilyen még sosem történt.

Mindenki tudja, hogy hosszú volt az út idáig, sőt azzal is tisztában van mindenki, hogy egy kis segítség – leginkább a finnek Eb-re való kijutása – is kellett ahhoz, hogy csapatunk esélyt kapjon. Ez azonban mit sem számított Bulgáriában, és az idegenbeli győzelem óriási fegyvertény volt. Most viszont érkezik az az Izland, ami a román válogatotton átlépve jutott el idáig. A magyar futball szerelmesei pedig még emlékeznek arra a döbbenetre, amikor 1992-ben, az akkori Népstadionban, 2–1-re nyerni tudtak az izlandiak, sőt a csalódottság nem volt kisebb az 1993-as (2–0) és az 1995-ös (2–1), Izlandon elszenvedett vereség után sem. Az is igaz azonban, hogy az izlandiak ezt a három győzelmet tudják felmutatni ellenünk, míg hétszer a magyar csapatnak sikerült nyernie. Az eredménysorban egy döntetlen található még, azt viszont épp legutóbb, a 2016-os Európa-bajnokság csoportmeccsén értük el.

Most viszont nincs mese: nyerni kell Izland ellen, és ezt tudja Marco Rossi is, aki a válogatott keretét hétfőn jelentette be.

„Gyorsan el kell mondani, hogy ez nem Marco Rossi kerete, ez nem Marco Rossi válogatottja, hanem az ország válogatottja. Akik bekerültek a keretbe, mind-mind az országot, a nemzetet képviselik” – mondta a válogatott sajtótájékoztatóján a szövetségi kapitány. Kiemelte: az utóbbi időben nemcsak az eredménnyel, hanem a mutatott játékkal is elégedett lehetett, ezért most sokkal derűsebben látja az előttünk álló mérkőzéseket, mint a legutóbbi kerethirdetéskor.

Tudjuk, hogy az egész ország izgatottan várja az Izland elleni mérkőzést.

Mi is így vagyunk ezzel. Ellenfelünk fizikailag erős csapat, amely kevés területet hagy, viszont minden hibát könyörtelenül kihasznál, így mi is ilyen játékra készülünk. Fontos lesz, hogy a középpályán hogyan tudjuk majd semlegesíteni Sigurdssont, miként az is fontos lesz, hogy a két támadójukat se hagyjuk szabadon” – mondta Rossi.

A válogatottba egy év után tér vissza Kleinheisler László, aki az előző Európa-bajnoki pótselejtezőn, Norvégia ellen már egyszer nyerő embernek bizonyult. Róla Marco Rossi elmondta, hogy az elmúlt időben lelki és pszichés problémái voltak, de ezen már túltette magát. Ráadásul minden héten játszik, kiemelkedő fizikai állapotban van. Nem igaz ez az állítás viszont Nagy Ádámra és Szalai Ádámra. „Való igaz, hogy Szalai Ádám az elmúlt két hónapban lényegében csak a válogatottban lépett pályára, ám egyetlen percre sem merült fel, hogy ne legyen tagja a keretnek. Ádám karizmatikus ember, a válogatott első számú vezetője, fontos láncszem a gépezetben. Ugyanez igaz Nagy Ádámra is. Természetesen meg fogjuk nézni, milyen lelki és fizikai állapotban vannak, de hiszem, hogy mind a ketten segíteni tudnak majd a csapatnak.” Marco Rossi hozzátette, azért alkotja 24 mezőnyjátékos és 3 kapus a keretet, hogy minden vészhelyzetre fel tudjanak készülni.

„Remélem, nem lesz olyan, mint legutóbb, amikor Szoboszlai Dominikot nem engedte el a klubcsapata a vírus miatt, de tudjuk és látjuk, hogy a helyzet napról napra változik.   Egyébként Dominik a napokban azt mondta, ha a klubja nem engedi el, akkor, ha kell, gyalog is eljön Budapestre. Ez is mutatja, milyen hangulat uralkodik a magyar válogatottnál.”

Fehér György


A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Hegedüs Lajos (Paksi FC)

 

Védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Loic Nego (Mol Fehérvár), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)

 

Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)

 

Támadók: Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)

 

Legnépszerűbb cikkeink