Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bulgária nem támogatja Észak-Macedónia EU-tagságát

Létrehozva:

Bulgária egyelőre nem támogatja az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával közölte kedden Ekaterina Zaharieva miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter.

„Az észak-macedón kollégákkal hétfőn Berlinben folytatott ötórás tárgyalás során elértünk bizonyos előrehaladást, de egyelőre jelentős nézetkülönbségek vannak továbbra is közöttünk, és nem hagyhatjuk jóvá a javasolt tárgyalási kereteket. Bulgária mindig támogatta Észak-Macedóniát, de ez a támogatás soha nem volt feltételek nélküli. Jóindulattal viseltetünk (az ország iránt), de nem hagyhatunk jóvá olyan kompromisszumokat, amelyek révén tovább folytatható a bolgárellenes kampány. Ugyanakkor van még esély a vitás kérdések rendezésére” – mondta Zaharieva.

Korábban feltételezték, hogy az Európai Tanács november elején jóváhagyja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával.

Macedóniát és Bulgáriát ugyan szoros történelmi, vallási és nyelvi kapcsolat köti egymáshoz, de éppen ezek azok a témakörök, amelyek súrlódásokat okoztak a két állam és a két nép között az elmúlt évtizedek során.

Bulgária például nem ismeri el önálló nyelvként a macedónt, hanem bolgár nyelvjárásnak tekinti, és vitatják a mindkét ország által hősként tisztelt Goce Delcsev forradalmár nemzeti hovatartozását.

Zoran Zaev (észak)-macedón és Bojko Boriszov bolgár kormányfő 2017-ben Szkopjéban írta alá a két ország barátsági és jószomszédsági együttműködési megállapodását. A történelmi előrelépésnek nevezett megállapodásban a két fél támogatásáról biztosította egymást, illetve Szófia kijelentette, hogy támogatja Szkopje euroatlanti integrációját.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink