Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

A zöld segít a dohányzásról való leszokásban

Létrehozva:

A természethez közelebb élők kisebb eséllyel kezdenek dohányozni, és a leszokás esélye is nagyobb náluk  állapította meg egy nemzetközi kutatás.

A Plymouthi Egyetem és a Bécsi Egyetem közös vizsgálatában több mint 8000 brit felnőtt vett részt. A kérdőívek eredményei szerint összefüggés van a zöld lakóhely és a dohányzási szokások között. A szakértők más tényezőket, például a társadalmi-gazdasági státuszt is figyelembe vették.

Azoknál, akik életük során valamikor dohányoztak, 12 százalékkal megnő a leszokás esélye, ha zöld környezetben élnek.

Ugyanezek a kutatók egyik korábbi munkájuk során arra jutottak, hogy amennyiben az ember otthona zöld területre tekint, akkor kisebb benne az alkohol, a cigaretta és az egészségtelen élelmiszerek iránti vágy. Jelentős bizonyítékokat találtak arra már korábban is, hogy a természet segít a stressz csökkentésében és az általános jóllét növelésében.

A Social Science & Medicine című tudományos lapban most megjelent tanulmány elsőként mutatott rá, hogy „a nagyobb zöld felület az egészségtelen szokások csökkentésével áll összefüggésben” – mondta Sabine Pahl, a Bécsi Egyetem város- és környezetpszichológiával foglalkozó szakértője, a tanulmány társszerzője.

A tudósok hangsúlyozták, hogy a közegészségügy javításának fontos stratégiai eleme – különösen a dohányosok arányának csökkentése szempontjából –, hogy minél többen jussanak zöld környezethez.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink