Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Szlávik: a lélegeztetőgépre került betegek halálozási arány 40-45 százalék

Létrehozva:

A tavasszal lélegeztetőgépre került betegek közül kevesebben hunytak el, mint most – mondta el Szlávik János infektológus az ATV Heti Naplójában.

A koronavírus-járvány tavaszi első hullámában a lélegeztetőgépre került betegek mintegy 30 százaléka hunyt el, ez a szám a második hullám alatt 40-45 százalékra emelkedett; továbbra is veszélyeztetettek az idősek és a krónikus betegek, de a Down-szindrómás betegek is veszélyben vannak – mondta el a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János az ATV Heti Napló című műsorában.

A Dél-pesti Centrumkórházban jelenleg csak azok a koronavírusos betegek vannak intenzív osztályon, akik gépi lélegeztetésre szorulnak, mondta, a gép lélegeztetett betegek ellátása ugyanis egy teljesen más feladat, mint más fekvőbetegek gondozása: itt az embereket mesterséges kómában tartják, és megnő a szövődmények száma is.

A lélegeztetőgépekkel kezelt betegekhez képest a fekvőbeteg osztályokon a betegek 5-10 százaléka hal meg a vírus miatt, de ahogy telnek a hónapok, egyre idősödnek a betegek, az átlagéletkor most megközelíti az 50-60 évet – tette hozzá.

Szlávik János szerint nem csak most, hanem már tavasszal is volt példa arra, hogy más részlegekből irányítottak át különböző orvosokat a centrumokba, akiket megtanítottak arra, hogyan kell fertőző betegeket ellátni. De azt mondja, aki elvégezte az orvosi egyetemet, annak tudnia kell gyakorlatilag bármilyen beteget ellátni. Mivel az intenzíves ellátás speciális szaktudást igényel, Szlávik János szerint az intenzív osztályokra általában más intenzívekről csoportosítanak át személyzetet.

Legnépszerűbb cikkeink