Connect with us

Nagyvilág

Maori őslakos nő lett Új-Zéland új külügyminisztere

Létrehozva:

Bemutatta új kormányát Jacinda Ardern régi-új új-zélandi miniszterelnök. A kormányban  nyolc nő, öt maori, illetve három olyan politikus foglal helyet, aki az LMBT-közösségbe tartozik.

A kormányfő régi szövetségeseként számon tartott Grant Robertson lesz a szigetország első vállaltan meleg miniszterelnök-helyettese, és emellett tovább fogja irányítani a pénzügyi tárcát.

A külügyminisztérium élére jelölt Nanaia Mahuta – aki a maori őslakosokra jellemző tetoválást visel az állán – lesz a szigetország első női külügyminisztere. Szintén maori Kelvin Davis, aki a gyerekek ügyeivel foglalkozó tárcát fogja vezetni.

A régi-új kormányfő vezette baloldali-liberális Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a két hete tartott parlamenti választáson, a szavaztok 49 százalékát megszerezve egyedül alakíthat kormányt. Amióta 1996-ban Új-Zélandon bevezették az arányos választási rendszert, még egyetlen pártnak sem sikerült ez.

Ardern pártja egyedül alakít ugyan kormány, de vasárnap a korábbi koalíciós partnerrel, a Zöld Párttal együttműködési megállapodást kötött, amely szerint közösen fogják megoldani az éghajlati és környezetvédelmi, illetve a gyerekek jólétével kapcsolatos problémákat. A megállapodásból kifolyólag két zöld párti politikus is miniszteri szerepet vállal.

A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy ez egy olyan kabinet, amelyben érdemeik szerint kerültek be politikusok, és történetesen „rendkívüli sokszínű”, amire ő nagyon büszke. Ardern szerint az elkövetkező három év nagy kihívások elé állítja a kormányt: meg kell küzdenie a koronavírus-járvánnyal, és talpra kell állítani a járvány okozta károktól szenvedő gazdaságot.

Ardern – aki 2017-ben 37 évesen lépett hivatalba – népszerűségét és újraválasztását részben a járvány sikeres kezelésének köszönheti. Az ötmilliós szigetországban eddig 1600 fertőzéses esetet regisztráltak, és 25-en haltak bele a koronavírus okozta Covid-19-be, arányaiban sokkal kevesebben, mint számos más fejlett országban.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink