Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Újabb földrengés volt Horvátországban

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

A márciusi 5,6-os földrengés óta rendszeresek az utórengések. Hatezer épület továbbra sem biztonságos.

Újabb, 4,9-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot vasárnap délután – írja az MTI. Az epicentrum Zárától (Zadar) 26 kilométerre, mintegy két kilométeres mélységben. A rengést egész Dalmáciában és Bosznia-Hercegovinában is érzékelte a lakosság, károkról nem érkezett bejelentés.

Szeptember 20-án ugyanebben a térségben már volt egy földmozgás, amelynek magnitúdója 4,2-es volt a Richter-skálán. A horvát fővárost és környékét március 22-én rázta meg földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott és több ember megsérült. A tavaszi földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A városmagban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és a kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Zágrábban a március óta folyamatosak az utórengések. A szakemberek kétezer utólökést jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

Legnépszerűbb cikkeink