Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több halálos áldozata van a Fülöp-szigeteken a Goni tájfunnak

Létrehozva:

Illusztráció: NRL Monterey Marine Meteorology Division, The National Oceanic and Atmospheric Administration

Legalább tíz ember halálát követelte és 420 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát a Goni szupertájfun miatt, amely vasárnap csapott le nagy erejű szelekkel a Fülöp-szigetekre.

A tájfun az ország keleti partvidékén, Catanduanes körzeténél érte el a Manilát is magában foglaló Luzon-szigetet, óránkénti 225 kilométeres sebességű széllökésekkel és nyugat felé tartott. Az országból kifelé tartva a szélsebesség 125 kilométer/órára csökkent.

Katasztrófaelhárítási vezetők közölték, hogy csaknem egymillió embert menekítettek ki otthonaikból az érintett területeken, később 421 ezerre módosították az evakuáltak számát.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a Goni 31 millió embert érintett volna, ha az előrejelzés szerint a 13 milliós lélekszámú fővároson keresztül halad át. A meteorológiai szolgálat később azt jelentette, hogy a tájfun kissé változtatott az irányán és Manilát nem érinti.

A meteorológiai szolgálat szerint az elmúlt 12 órában rendkívüli erejű széllökések és heves esőzések sújtottak kilenc tartományt Manilától délre és délkeletre.

A Goni a legerősebb tájfun a Haiyan után, amely 2013 novemberében pusztított a Fülöp-szigetek keleti és középső tartományaiban, több mint 6300 ember halálát okozva és négymillió embert téve hajléktalanná.

A Goni az idén már a 18. tájfun, amely a Fülöp-szigeteken pusztít. Az országon alig egy héttel ezelőtt söpört végig a Molave névre keresztelt tájfun, a viharban két ember meghalt és 12 halász eltűnt.

Noha a Goni várhatóan kedden elhagyja az országot, Ricardo Jalad, az országos katasztrófaelhárítás vezetője szerint néhány napon belül újabb vihar érkezhet a térségbe.

A több mint hétezer szigetből álló országot évente átlagosan húsz tájfun sújtja.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink