Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lövések és hanggránátok dördültek Minszkben

Létrehozva:

Lekapcsolták a mobilnetet, a metróállomásokat is lezárták. Tizenkettedik hete tartanak a tüntetések.

Figyelmeztető lövéseket adtak le és hanggránátokat vetettek be a rendőrök vasárnap Minszkben – írja az MTI. Ismét tízezrek vonultak az utcára, és legalább két oszlopban végigvonultak a városon. A Vjaszna-96 jogvédő szervezet szerint 45 embert vettek őrizetbe.

Egy szemtanú a Reutersnek elmondta, hogy a rohamrendőrség erővel oszlatta fel az egyik menetet, amikor a tüntetők elérték a város szélén lévő Kurapatit, a szovjet titkosrendőség által a sztálini időkben kivégzettek emlékművét. Az egyik szemtanú szerint a hanggránátokat egyenesen a tömeg közepébe dobták.

Minszkben nem működött az internetszolgáltatás a mobiltelefonokon, és rövid időre több metróállomást is lezártak.

A héten Lukasenka lezáratta az ország határait (Oroszország kivételével), leváltotta a belügyminisztert és kijelentette, hogy ha bármelyik tüntető kezet emel a tüntetéseket biztosító rendvédelmisekre, „az a legkevesebb, hogy kéz nélkül marad”. Magas rangú rendőri vezetők kijelentették, hogy szükség esetén készek tűzfegyvert is bevetni a tüntetők ellen.

Minszkben 12 hete tartanak a megatüntetések a vitatott tisztaságú elnökválasztást követően. Szinte három hónappal az elnökválasztás után a helyzetből szemmel láthatólag továbbra sincs kiút, miután Aljakszandr Lukasenka nem hajlandó távozni. A múlt héten több személycserét hajtott végre, és a tüntetések ellen keményen fellépő minszki rendőrkapitányt nevezte ki belügyminiszternek.

Legnépszerűbb cikkeink