Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

A kormány maximálni fogja az ingatlan vásárlása esetén fizetendő közjegyzői díjakat

Létrehozva:

 Ez több tízezer forint megtakarítást jelenthet.

Maximálni fogja a kormány az ingatlan vásárlása esetén fizetendő közjegyzői díjakat – közölte Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. A céljuk az intézkedéssel az, hogy ne lehessen akármekkora összeget elkérni, ha valaki ingatlant vásárol, és ahhoz hitelt vesz fel. Ez több tízezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak – emelte ki Novák.

A miniszter emlékeztetett: januártól 5 százalékra csökken a lakásáfa, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt ingatlanok esetében pedig ez az 5 százalék is visszaigényelhető lesz. Ezzel és az illetékmentességgel egy 50 millió forintos ingatlan vásárlásakor 15,5 millió forint spórolható meg.

Az otthonteremtési program amellett, hogy olyan, kézzel fogható lehetőséget ad, amellyel önerő nélkül is elindulhat egy fiatal pár a családalapítás útján, dinamikát is ad az építőiparnak, ezáltal segíti a gazdaság növekedését – hangsúlyozta.

Novák Katalin kitért arra is: januártól akár a csok teljes összegét és a kedvezményes kamatozású kölcsönt is felveheti, aki beépíti egy családi ház tetőterét, és így külön bejáratú otthont hoz létre.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink