Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Van, ahol már szemészek látják el a kritikus állapotú covidosokat

Létrehozva:

A Magyar Orvosi Kamara szerint a kormány intézkedései olyan helyzetbe hozzák az orvostársadalmat, ami nem csupán méltatlan, de a biztonságos betegellátást is veszélyezteti.

Cáfolja a Magyar Orvosi Kamara, hogy egyeztetések lennének a köztestület és a kormány között a jogállási törvényről írja a Népszava.

A testület elnöke, Kincses Gyula Pintér Sándor belügyminiszternek írt levelében valódi egyeztetést sürget.

Legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök pénteki, a Kossuth Rádiónak adott interjújában mondta: az orvosoknak igazuk van abban, hogy a kirendelési szabályokat humanizálni kell. S utalt arra, hogy az egyeztetésekbe bevonják a köztestületet.

Kincses levele szerint viszont erről egyelőre szó sincs, tudomásuk szerint a törvényhez kapcsolódó rendeletek gyakorlatilag készen vannak.

Megjegyzi: a kamara az eddigieket nem tekinti korrekt együttműködésnek. Mint írják: a kórházakban a lélegeztetőgépeken lévők száma egyre nő, a covid-osztályok kritikus állapotú betegeit már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el. A kormány intézkedései váratnak magukra. Olyan helyzetbe hozzák az orvostársadalmat, ami nem csupán méltatlan, de a biztonságos betegellátást is veszélyezteti.

„Felszólítjuk a kormányt, hogy ebben a kritikus helyzetben a magyar egészségügy dolgozóinak nagyfokú elégedetlenségét kiváltó törvényt korrigálja, az orvosi- és szakdolgozói kamarák érdemi bevonásával hozza meg az új szabályokat, ezzel segítse, hogy az orvosok és az ápolók a betegekre tudjanak koncentrálni.”

Legnépszerűbb cikkeink