Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A kormány és Orbán magának köszönheti, hogy elfogyott az influenza védőoltás?

Létrehozva:

Hiány van védőoltásból, úgy fest, elfogyott 1,4 millió adag. A kormány szerint nincs baj, de a szakértők arra hívják fel a figyelmet, az ingyenesség bejelentése és Orbán Viktor facebookos oltása megnövelte a keresletet, pánikot keltett. Az 1,4 millió adag máskor elég szokott lenni, most kevés, és utángyártásra nincs esély. Külföldről pedig az exporttilalom nehezíti meg a beszerzést. 

Egyre több háziorvostól hallani, hogy elfogyott a kiosztott influenza elleni oltás. Hajdúnánás egyik háziorvosa, Forgó Klára hasonlót tapasztalt, a Pesti Hírlapnak azt mondta, 2700 ember van a praxisában, ennyien vannak az adatbázisukban. Eddig 150 oltást kaptak, idén 200-at, de 280-ra érkezett igénylés. Az igényléshez képest tehát hiány van, de egyelőre csak 120 oltást adtak be. 

Máshol fokozódik az igény. Egy fővárosi háziorvos azt mondja, 100-at kaptak és még 100 oltást lehet igényelni az államtól, de fogalma sincs, mikor kapják meg. Neki 1400 fő körül van a praxisa, szerencsére több a fiatal, az elidősödöttebb kerületeknél lesz inkább gond az oltóanyag hiánya. 

Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos úgy látja, Orbán Viktor pánikot keltett azzal, hogy ingyenessé tette az oltást, és hogy elsőként oltatta be magát, jobb lett volna, ha a maszkot veszi fel az elsők között még tavasszal. Normál körülmények között 1,4 millió oltás elég szokott lenni, most sokkal többen akarják beoltatni magukat. 

Ezzel Ócsai Lajos járványügyi szakértő is egyetért. Szerinte pótlólag már nem lehet oltóanyagot beszerezni. 

Gyártani azért nem, mert az oltóanyag elkészítése időigényes – olyan feltételekhez van kötve, amelyek nem reprodukálhatóak. Például steril embrionált tojásokra van szükség, ezeket oltják be az influenzavírussal. Ehhez steril tyúkok, kakasok kellenek, akiket csak egy bizonyos időszakban tudnak sterilen tartani. A hiányt nem lehet külföldről sem megoldani portyázással-fürkészéssel, mert az országok egyre-másra jelentik be az exporttilalmat, mondta Ócsai, aki úgy vélte, március-május között lehetett volna jelezni, hogy több oltóanyag kell.

Oltóanyagot a világon évente kétszer gyártanak a WHO ajánlásai alapján, mondta Falus Ferenc. A gyártás hat hónapot vesz igénybe, előzetes felmérések alapján lövik be a mennyiséget, így az utángyártás esélye nulla.

Falus Ferenc szerint a hagyományos rend alapján egyrészt az időseket kellene oltani azért, hogy megelőzzék az influenza szövődményeit, de kérdés, a maszkhordás és a távolságtartás hatására nem lesz-e sokkal enyhébb az influenzajárvány, mint amit tavasszal is tapasztaltunk. Másrészt a gyerekeket érdemes lenne oltani azért, hogy megfogják a járvány terjedését, mert ők terjesztik a legkönnyebben. 

Félreértést keltett az a lépés is, hogy lefoglalták a Sanofi 100 ezer adagját a négykomponensű oltóanyagból. Ebben egy pluszvírus, a B-vírus elleni hatóanyag is található, ami azonban csak nagyon ritkán okoz influenzajárványt, úgy 20 évente, és nemrég ilyen volt, tehát nem valószínű, hogy megint éppen ez következne. Azaz a magyar gyártmányú háromkomponensű és a Sanofi-féle négykomponensű oltás ugyanolyan jó. Falus szerint keletkezett egy látszat, hogy a terhesek számára a Sanofié a jobb, de ez nem igaz. A Magyarországon gyártott oltóanyag a várandósoknak a terhesség bármelyik időszakában biztonsággal beadható, ráadásul az újszülött, vagy 6 hónapnál fiatalabb babákat csak az anyának beadott védőoltással lehet megvédeni az influenzától.

A kormány így akarva-akaratlan pánikot okozott, ezzel nagyon nehéz helyzetbe hozva magát, és az egészségügyet, vonja le a konklúziót Falus Ferenc.

Ellenben a kormány nem lát problémákat: Pogácsás Tibor BM-államtitkár a Parlamentben arról beszélt egy azonnali kérdésre adott válaszában, hogy a tavaly igénybe vett oltóanyag kétszerese áll rendelkezésre, és a további mennyiség is elérhető lesz szükség esetén. Valamint az oltási szezon most indult csak el, az oltóanyag kiszállítását pedig biztosítják.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív Törzs napi tájékoztatóján kedden azt mondta, hogy a praxisok ellátása influenza elleni védőoltással folyamatos. A felnőtteknek adható oltóanyagot Magyarországon gyártják, ez biztonságossá teszi az ellátást. A három éven aluli gyermekeknek adható védőoltás import készítmény, csütörtökön és pénteken szállítják ki a háziorvosi, gyermekorvosi praxisokba.

Falus András immunológus, az MTA rendes tagja viszont úgy látja, a kormány hibázott, amikor nem rendelt eleget influenza oltóanyagból, mert azt már február óta lehet tudni, hogy a Covid‒19 és az influenza együtt megnöveli a halálozás kockázatát.

 

Legnépszerűbb cikkeink