Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Tömegekhez juthat el a Szputnyik V novemberben

Létrehozva:

Oroszországban napi 18 ezer új fertőzöttet találnak.

Moszkvában novemberben kezdődik az önkéntes jelentkezők tömeges beoltása a Szputnyik V vakcinával a koronavírus ellen – mondta pénteken Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes. Az oltóanyag gyártásával párhuzamosan az orosz fővárosban megkezdődött a Covid19 elleni védőoltásra szakosodott rendelők hálózatának kiépítése is, de a tömeges oltás beindításhoz egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő vakcina – tette hozzá.

Rakova szerint a kétkomponensű Szputnyik V tömeges tesztelésében részt vevő 40 ezer önkéntes közül 20 ezernek már beadták az első összetevőt, közülük 10 ezernek pedig a másodikat is. A veszélyeztetett orvosok és pedagógusok közül eddig mintegy 2,5 ezret oltottak be. A polgármester-helyettes szerint mindenki jól van, aki megkapta a vakcinát, mellékhatások nem jelentkeztek. Azt is elmondta, hogy Moszkvában „kényes egyensúly” alakult ki a Covid19 terjedésében: a kórházak nagyjából ugyanannyi gyógyultat bocsátanak el naponta, mint ahány beteget fogadnak. Beszámolója szerint a fővárosban napi 4-5 ezer új esetet mutatnak ki, és átlagosan mintegy 1200 embert szállítanak kórházba.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester csütörtökön november végére, december elejére ígérte a tömeges oltás beindítását. Vlagyimir Putyin ugyancsak csütörtökön az év végére tette ennek időpontját.

A pénteken közölt adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma az elmúlt napon 18 283-mal emelkedett, az aktív esetek száma pedig 3409-cel nőtt.

Legnépszerűbb cikkeink