Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Több mint 100 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint egy éve

Létrehozva:

Forrás: Pixabay

Augusztusban 100 ezerrel kevesebben dolgoztak Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, derült ki a KSH adminisztratív adataiból.

A keresetek a teljes munkaidősök esetében gyorsan emelkedtek, valójában azonban ennél rosszabb a helyzet – írja a Portfolio.

Augusztusban is fennmaradt a jelentős eltérés a KSH munkaerő-felmérése és a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatok és az állami szektor létszámadatait összesítő statisztika között. Amíg előbbi szerint majdnem ugyanannyian dolgoztak, mint tavaly augusztusban, addig a most közzétett adminisztratív adatok 100 ezer fős létszámcsökkenésről árulkodnak.

Augusztusban 2 millió 990 ezren dolgoztak Magyarországon a vállalati szektorban és az államnál, ami 3,3%-kal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat. Az elmúlt hónapokhoz képest jelentős javulást láthattunk, hiszen 2,9 millió alatti létszámot is láthattunk a koronavírus-járvány első hullámában, a friss augusztusi adat azonban így is 100 ezerrel alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A másik munkaerő-piaci adat, a munkaerő-felmérés azt mutatta, hogy csaknem a teljes foglalkoztatási veszteséget sikerült ledolgozni augusztusra. Az ellentmondást enyhíthetné, ha azt mondanánk, hogy az adminisztratív adatok csak a teljes munkaidősöket összesítik, ez azonban nem igaz. Az adminisztratív adatok ugyanis a foglalkoztatottak közé sorolják a részmunkaidősöket is, amennyiben havi ledolgozott óraszámuk meghaladja a 60 órát.

Legnépszerűbb cikkeink