Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Orbán Viktor durva kioktatást kapott Moszkvából

Létrehozva:

Még hazánk Adolf Hitlerrel kötött szövetségét is felemlegették a miniszterelnök ünnepi beszéde kapcsán.

„Durván kiforgatta a történelmi igazságot” Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a „szovjet megszállás emlékművének” nevezte a budapesti Szabadság téren felállított obeliszket, Moszkva fellép a „történelemhamisítás” ellen – közölte az orosz külügyi szóvivő.

Marija Zaharova – aki csütörtök este kiadott állásfoglalásában rámutatott, hogy Budapestnek „a fasiszta megszállás alól való felszabadításáért” 80 ezer szovjet katona vesztette életét – a magyar kormányfőnek a Szabadság téren október 27-én, George H. W. Bush néhai amerikai elnök szobrának felavatásakor elmondott beszédét kifogásolta.
„Az effajta kijelentések durván kiforgatják a történelmi igazságot és a második világháború eseményeit, amelynek végeredményét a nürnbergi bíróság megfelelő ítéletei rögzítették. Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a horthysta Magyarország, Adolf Hitler legközelebbi szövetségese, aktív szerepet játszott Csehszlovákia felosztásában és a Jugoszlávia elleni hitleri agresszióban, 1941. június 27-én kezdeményezőleg csatlakozott a náci Németország Szovjetunió elleni támadásához, és a megszállt területeken a békés lakosság és a szovjet hadifoglyok ellen elkövetett tömeges bűncselekményekkel »tüntette ki magát«” – írta Zaharova.
Az orosz diplomáciai tárca szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a Vörös Hadsereg „megszabadítva Európa népeit a barna pestistől, békét és szabadságot hozott nekik”.
„Jelenleg egyes államokban az a tendencia figyelhető meg, hogy megpróbálják elhallgatni ezt a tényt és elhallgatni hazánk szerepét a fasizmus felett aratott győzelemben, elkenni egyes fővárosoknak a háborús időszak bűncselekményeiben való történelmi felelősségét, tisztára mosni a náci csatlósokat. A jövőben is határozottan fel fogunk lépni az ilyen hamisítások ellen” – állt az orosz külügyi szóvivő nyilatkozatában.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink