Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: Erőből kell betartatni a szabályokat

Létrehozva:

A miniszterelnök kijelentette: áprilisra meg fogunk szabadulni a járványtól.

Nem a szabályok szaporításában, hanem a meglévő szabályok betartatásában hiszek – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel. Orbán szerint a kulcs a maszkviselésben van, a hatóságok pedig hosszú ideig voltak megértőek, segítőkészek.

„A helyzet arra kényszerített bennünket, hogy tekintsük lezártnak a beszoktatást, ahogyan az óvodákban mondják. Mindenkinek hozzá kellett szokni a jelenlegi helyzethez, hétfőtől az ellenőrzéseknél új világ kezdődik. Eddig volt az, hogy a rendőr segít, elmagyaráz, kér, mostantól a büntetés jön” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy hétfőtől megvan a joga a rendőrségnek, hogy bezárja az éttermeket, vendéglátóhelyek, ha ott nem tartják be a szabályokat.

Eljött az a pillanat, hogy erőből kell betartatni a szabályokat

– tette hozzá, és elmondta azt is, hogy az állampolgári fegyelmezettség szempontjából most sem rossz a helyzet, de kevés, amit eddig mutattunk.

„Az influenza elleni oltásról a miniszterelnök elmondta: a készleteket megduplázták, az oltást ingyenessé tették.  Kétszer annyi influenza elleni védőoltásunk van, mint békeidőben szokott lenni, 1,4 millió adag és rendeltünk még 360 ezret. Van egy magyar vakcinagyárunk Pilisborosjenőn, a NATO-nak is szállítanak be, valamint Debrecenben építünk egy oltóanyaggyárat, de ez persze a jövőre vonatkozik” – mondta Orbán. A Remdesivir gyártás alatt van, és az operatív törzs utasítást kapott a Favirpiravir nevű gyógyszer beszerzésére is. Mint mondta, elegendő tesztet is beszereztek, a felkészültséget rendben lévőnek látja, az orvosok bírni fogják.

Áprilisban mindannyian megfogunk szabadulni a járványtól!

mondta a kormányfő.

Orbán December végére, január elejére teszi az első adag koronavírus-vakcina érkezését Magyarországra. Ebből először a veszélyeztetett csoportok kapnak, nagy tömegű európai vakcina áprilisban érkezik.

Legnépszerűbb cikkeink