Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kellemes idővel búcsúzik az október

Létrehozva:

Éjszaka sem lesz 6 foknál hidegebb sehol.

Európában délnyugat felől anticiklon nyúlik be a kontinensünk fölé, így az Ibériai-félszigeten jellemzően napos, csapadékmentes az idő, Andalúziában pedig 29, 30 fokos maximumok is előfordulnak. Eközben Skócia fölött található annak a ciklonnak a középpontja, amelynek meleg- és hidegfrontja hatására a kontinens északnyugati és középső területei felett sok a felhő, és több helyen fordul elő csapadék. A Kárpát-medence időjárását ez az említett, a térségünk felé közeledő ciklon alakítja, amelynek előbb a melegfrontja, majd a feloszlóban lévő hidegfrontja is hazánk felett fog húzódni.

Idehaza péntek délután nyugat felől mindenütt megvastagszik, megnövekszik a felhőzet, és estig főként a Dunántúl északi és keleti részein, valamint a Duna-Tisza közén lehet helyenként gyenge eső. Éjszaka már inkább az ország északkeleti felén kell kisebb mennyiségű csapadékra számítani. Szombaton a keleti megyékben gyorsan és jelentősen csökken a felhőzet, ott délután már derült vagy gyengén felhős lesz az ég. A Dunántúlon azonban délutánig erősen felhős időre lehet számítani, dél körülre viszont ott is megszűnik a csapadék. Nyugaton csak a délután második felében szakadozhat a felhőzet. Az északnyugati, északi szelet – a délnyugati megyék kivételével – szombat hajnaltól délutánig erős széllökések kísérik, majd gyorsan mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul, több helyen ez még késő este beáll, majd reggelre enyhül az idő.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton döntően 12 és 17 fok között valószínű, de a délnyugati határ mentén kissé melegebb is lehet.

(OMSZ/MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink