Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Száz éve született Hercule Poirot

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Forrás: Galaxy4

Az egyik legismertebb ügyével a Gyilkosság az Orient expresszen című műben találkozhatunk.

Agatha Christie, a krimi-királynője 100 éve alkotta meg Hercule Poirot, a zseniális és piperkőc detektív karakterét – írja az Index.hu.

Poirot az a belga származású, jellegzetes külsejű -tojásfejű és ápolt bajszú- nyomozó, aki az emberi természetet megfigyelve leplezi le a bűntényeket Christie regényeiben.

A karakter megjelenése egyébként mindig kifogástalan és elegáns, többször hangoztatja is, nem tudja elképzelni, hogy lakkcipőn kívül másfajta, például kényelmes lábbelit is lehet hordani.

A Gyilkosság az Orient expresszen című 1934-es klasszikus Agatha Christie egyik legnépszerűbb könyve, amelyben Poirotnak a vonaton lévő utasok közül kell kiválasztani a tettest. A nyomozás nemcsak bonyolult, de egyszersmind lelkiismereti dilemma elé állítja hősünket.

Az utolsó Poirot mű -amelyben a nyomozó meghal- pedig a Függöny címet viselte. Cristhie többször szóvá is tette, ki nem állhatja a belga detektív karakterét, csak azért nem ölte meg korábban, mert annyian rajongtak érte.

Christie néhány hónappal élte túl nevezetes hősét, 1976 januárjában érte a halál. Összesen 147 novellát, tizenöt drámát és kilencven regényt hagyott az utókorra.

Legnépszerűbb cikkeink